Hlavní obsah

Jurečka chce, aby Babiš ztratil vliv v Čepru

Státní distributor paliv Čepro by měl spadat pod jiný resort než ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Na úterním setkání s novináři to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr a podnikatel Babiš je podle něj ve střetu zájmů kvůli biopalivům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Ministerstvo financí je jediným akcionářem Čepra, které je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv. Babišovy firmy jsou významnými dodavateli bionafty do Čepra. Babiš i Jurečka v souvislosti s návrhem daňové podpory biopaliv čelí kritice politických oponentů i některých médií.

Jurečka uvedl, že záměr, aby Čepro měl na starosti jiný ministr než Babiš, nebo aby kompetenci sdílelo několik ministerstev najednou, možná navrhne koaličním partnerům na úterní odpolední schůzce k biopalivům. Podle informací ČTK by se jí měli účastnit také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Babišův spolustraník Jaroslav Faltýnek, který je předsedou sněmovního zemědělského výboru.

Tabletový týdeník Dotyk minulý týden napsal, že společnost Preol z Babišovy skupiny Agrofert zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro Čepro.

Podíl Preolu loni představoval přes 49 procent, sdělila Dotyku mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Spolu s milínskou Primagrou, která je rovněž součástí Agrofertu, dodaly Babišovy firmy státní ropné společnosti více než 55 procent z celkového nákupu bionafty. Zbytek odebralo Čepro od čtyř firem, které bionaftu dovážejí ze zahraničí.

Normu, kterou mají v tomto týdnu projednat poslanci, kritizuje například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Tvrdí, že skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun. [celá zpráva] Podle Babiše jsou daňově zvýhodněni nikoliv výrobci, ale spotřebitelé pohonných hmot, například přepravci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám