Hlavní obsah

Řekům hrozí omezení vývozu eur po vzoru Kypru

Novinky, Tomáš Volf

Kvůli rychlému odlivu eur z Řecka do zahraničí by země měla uvažovat o omezení pohybu kapitálu, jako to v roce 2013 zavedl Kypr, řekl šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Při omezení vývozu eur by se kontrolám na letištích nevyhnuli ani turisté, odhadují ekonomičtí analytici.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ženy vybírají z bankomatu v centru Atén

Článek

„Množství hotovosti klesá každým dnem,“ řekl Dijsselbloem v rozhovoru pro rádio RTL Nieuws s tím, že „příkladem pro Řecko by mohl být Kypr“.

Jen loni v prosinci Řekové poslali do zahraničí 7,6 miliardy eur (209 miliard korun), což je kolem čtyř procent ročního HDP země. V únoru během napjatých jednání o prodloužení záchranného programu Řekové během dvou dnů před prodlouženým víkendem vybrali z bankomatů miliardu eur.

Řecké banky drží nad vodou nouzová pomoc od Evropské centrální banky (ECB). Tu ECB několikrát navýšila, nyní ale dosahuje asi poloviční výše, než žádají Atény.

V případě Kypru byla v roce 2013 zavedena přísná omezení vývozu hotovosti a kapitálu, která se postupně zmírňují. Krátkodobě se Kypřanů dotklo i omezení výběru z bankomatů na sto eur (2748 korun) denně. K omezení pohybu kapitálu v minulosti přistoupila také Argentina nebo Island.

Dotklo by se to i turistů

„Pravděpodobnost uvalení kapitálových kontrol v souvislosti s řeckou krizí stoupá. A dále stoupne, pokud nezdarem skončí pondělní očekávané berlínské jednání mezi německou kancléřkou Merkelovou a řeckým premiérem Tsiprasem. Podle některých je jednání vlastně poslední šancí Řecka odvrátit svůj bankrot,“ řekl Novinkám Lukáš Kovanda, ekonom finanční skupiny Roklen.

Uvalení kapitálových kontrol zemi podle něj umožňuje přejít na alternativní ekonomický chod a nemusela by tedy nutně odcházet z eurozóny.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

„Zavedení omezení může, ale nemusí být předstupněm návratu k vlastní měně,“ říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Kypr si euro jako měnu zřejmě udrží, přestože tam omezení pohybu kapitálu existuje již téměř dva roky. Kypr je pro Řecko ilustrativním příkladem i z dalšího důvodu. Stejně jako Kypr nesousedí Řecko s žádnou jinou zemí schengenského prostoru, což může usnadnit dodržování omezení pohybu kapitálu,“ dodal.

Zvýšeným kontrolám, zejména na letištích, by se podle něj cestující v případě zavedení omezení pohybu kapitálu nevyhnuli, což by se nejspíš týkalo také turistů. Aby opatření nepohřbilo turistický ruch, měly by být limity pro vývoz eur z Řecka nastaveny dostatečně vysoko.

Španělský deník El País napsal, že se v Bruselu stále častěji mluví o plánu B, který vedle omezení pohybu kapitálu počítá i s okamžitým znárodněním bulharských a rumunských filiálek řeckých bank.

Začátek nejspíš o víkendu

Zavedení kapitálových kontrol by vypadalo podobně jako na Kypru.

„Pravděpodobně během víkendu nebo po vyhlášení bankovních prázdnin by Řekové omezili denní výběry peněz z bankomatů a zakázali by převod peněz ze země, pokud by prokazatelně nešlo o platby spojené se zahraničním obchodem,” popsal možný postup řeckých úřadů ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Kapitálové kontroly samy o sobě ještě neznamenají odchod země z eurozóny, ale urychlí běh věcí. Postaví řeckou vládu před rychlejší volbu, zda spolupracovat s mezinárodními věřiteli, anebo vykročit směrem ven z eurozóny,” dodal.

Podle Davida Marka z Deloitte by zavedení kapitálových kontrol bylo patrně prvním opatřením, ke kterému by řecká vláda musela přikročit, kdyby se rozhodla eurozónu opustit. „V takovém případě by existoval limit na držení eur i v případě domácích transakcí do doby, než by byla do oběhu uvedena vlastní měna,“ řekl Novinkám Marek.

Reklama

Výběr článků

Načítám