Hlavní obsah

Trh s ropou se letos stabilizuje, očekává šéf OPEC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by měla spolupracovat s ostatními producentskými státy na stabilizaci trhu s ropou. Uvedl to v neděli generální tajemník kartelu Abdalláh Badrí na konferenci v Bahrajnu.

Foto: Henry Romero, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ceny ropy od loňského června prudce klesly kvůli nadměrným dodávkám na trh. Badrí nicméně vyjádřil přesvědčení, že ve druhé polovině letošního roku se na trhu obnoví rovnováha. Předpověděl rovněž, že poptávka po energii do roku 2040 stoupne o 60 procent a že ropa zůstane hlavním zdrojem energie.

Cena severomořské ropy Brent se v lednu propadla až na 45,19 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň za téměř šest let. Loni v červnu přitom dosahovala až 115 dolarů za barel. V pátek uzavřela cena Brentu těsně pod 60 dolary za barel.

OPEC se loni v listopadu rozhodl, že nebude na nízké ceny ropy reagovat omezováním produkce. Významní členové kartelu, zejména pak Saúdská Arábie, se domnívají, že za pokles cen jsou zodpovědní těžaři mimo OPEC.

Badrí upozornil, že dodávky ze zemí mimo OPEC se od roku 2008 zvýšily téměř o šest milionů barelů denně, zatímco produkce OPEC se drží zhruba beze změny kolem 30 miliónů barelů denně. Za růstem dodávek suroviny na trh stojí z velké části rozmach těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám