Hlavní obsah

Švýcaři odmítli revoluci v daních zahrnující zrušení DPH

– Bern

Švýcaři v nedělním referendu odmítli návrh radikální daňové reformy, podle kterého měly daň z přidané hodnoty nahradit daně ze spotřeby energie z neobnovitelných zdrojů, jako jsou ropa, zemní plyn a uhlí. Proti reformě hlasovalo 92 procent účastníků referenda.

Foto: Profimedia.cz

Muž vyplňuje hlasovací lístek ve švýcarském Lausanne

Článek

To podle agentury DPA představuje druhé nejvýraznější odmítnutí návrhu v dlouhé historii švýcarského lidového hlasování.

S návrhem na daňovou reformu přišla politická strana Zelení liberálové. Její prezident Martin Bäumle porážku uznal a označil výsledek hlasování za "obrovské zklamání".

Vláda již dříve varovala, že návrh by vedl k prudkému zdražení energie. Například cena benzinu by se prý v jeho důsledku mohla zdvojnásobit na zhruba tři švýcarské franky (77 korun) za litr. Podnikatelský svaz Economiesuisse výsledek hlasování přivítal s tím, že voliči se důrazně postavili proti zhoršování ekonomických podmínek ve Švýcarsku.

Švýcaři v neděli odmítli rovněž návrh křesťanských demokratů na osvobození státních příspěvků na děti a vzdělání od daně. Proti tomuto návrhu hlasovaly více než tři čtvrtiny voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám