Hlavní obsah

Firmy v průmyslových zónách Ostravy přijmou stovky nových zaměstnanců

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky nových pracovních míst mají letos vzniknout ve firmách v průmyslových zónách v moravskoslezském regionu, na jejichž vzniku a fungování se podílí město Ostrava. Nové zaměstnance budou nabírat firmy v Mošnově, Nošovicích, Hrabové i vědeckotechnologický park VŠ Báňské v Ostravě. Novinářům to sdělil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi významné zaměstnavatele v regionu patří automobilka Hyundai v Nošovicích

Článek

„V souvislosti s očekávanými změnami, které se chystají v OKD a společnosti Vítkovice Steel, je potřeba informovat i o pozitivních věcech. Tedy o tom, že firmy v průmyslových zónách se chystají letos přijímat nové zaměstnance. Zároveň v úsilí o vznik nových pracovních míst musíme ještě přidat, abychom dokázali nejen absorbovat zanikající pracovní místa, ale fakticky snižovat i nezaměstnanost, která je jednou z nejvyšších v České republice,“ uvedl ostravský primátor.

Podle Václava Paličky, který je vedoucím odboru strategického rozvoje města Ostravy, pracovalo loni v těchto čtyřech zmíněných průmyslových zónách téměř 14 tisíc lidí. A letos zde mají najít práci další stovky osob. Nejen u stávajících firem, ale i u nových investorů, které se radnice snaží do regionu přilákat.

Ostrava láká i výrobce mobilních telefonů

Ostrava má například nyní v hledáčku tchajwanského výrobce mobilních telefonů - společnost HTC, která chce v České republice vybudovat servisní a logistické centrum, kde by mělo najít práci až 1200 lidí.

„Víme, že firma preferuje především Brno, ale nevzdáme to. Nabízíme společnosti, že projekt podpoříme i finančně. A vysvětlujeme, že tu máme šikovné lidi a vyšší nezaměstnanost, což může být konkurenční výhoda,“ líčil situaci kolem HTC Palička. Ve hře je však ještě kromě Brna a Ostravy i Olomouc. Město chce HTC nabídnout prostory v ostravské průmyslové zóně v Hrabové, která je zatím obsazená z 92 procent.

Problém s přípravou nové zóny v Hrušově

Pro další investory jsou připraveny pozemky v Mošnově. Zároveň se město snaží připravit novou průmyslovou zónu s rozlohou zhruba 30 hektarů pro lehčí průmysl v Ostravě-Hrušově. Má zde však problémy s výkupem posledních dvou hektarů pozemků.

„Než se podaří tohle vyřešit, tak bohužel nemůžeme dál s přípravou této zóny pokračovat. Vlastníci těch dvou hektarů žádají dvojnásobek ceny, než jakou může město beztrestně zaplatit. Proto jsme už podali podnět k vyvlastnění. Pravděpodobně uspějeme, ale povleče se to, protože majitelé těch pozemků se určitě odvolají,“ líčil dále Palička. Primátor Macura by ale rád zónu v Hrabové dokončil do konce volebního období.

Reklama

Související témata:

Související články

V OKD letos skončí 1600 zaměstnanců

O téměř dva tisíce se letos v Moravskoslezském kraji sníží počet pracovních míst, a to jen u dvou firem. Zhruba 1 600 zaměstnanců opustí těžební společnost...

Výběr článků

Načítám