Hlavní obsah

Ukrajinská hřivna padá, centrální banka omezuje nákup zahraničních měn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská centrální banka zvýšila kontrolu nad přístupem bank k zahraničním měnám. Snaží se tak odvrátit kolaps domácí hřivny. Podle nového rozhodnutí centrální banka tento týden nedovolí komerčním bankám, aby nakupovaly zahraničí měny pro své klienty, a omezí i částku, kterou mohou banky koupit pro sebe.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu ukrajinské hřivny k dolaru

Článek

Ve středečním prohlášení centrální banka oznámila, že komerční banky nebudou moci kupovat cizí měnu pro své klienty až "do 27. února 2015 včetně" a že banky budou moci pro sebe nakoupit cizí měnu v objemu nejvýše 0,5 procenta jejich požadovaného kapitálu.

Ukrajina zavádí omezení pro nákupy zahraničních měn s cílem zastavit pokles domácí hřivny, která letos vůči dolaru oslabila o 50 procent. Zatímco před měsícem stál dolar kolem 15 hřiven, nyní se kurz vyšplhal ke 33 hřivnám za dolar.

Jen za poslední dva dny hřivna kvůli pokračujícím ozbrojeným střetům na východě Ukrajiny oslabila o více než 13 procent. Již v úterý ukrajinská centrální banka zpřísnila měnovou regulaci u dovozců.

Ukrajinský rozpočet je kvůli bojům s proruskými rebely na východě země velmi napjatý. Devizové rezervy centrální banky činí pouze 6,42 miliardy USD (155 miliard korun) a banka má velmi málo možností k tomu, aby zastavila propad domácí měny. Ukrajinské ekonomice podle analytiků hrozí bankrot a je odkázána na mezinárodní pomoc. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci tvrdí, že stahují zbraně z Donbasu

Ukrajinští separatisté za posledních 24 hodin stáhli z donbaské fronty pět dělostřeleckých divizí, jednu samostatnou baterii a víc než stovku velkorážných děl....

Výběr článků

Načítám