Hlavní obsah

Povstalci tvrdí, že stahují zbraně z Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Ukrajinští separatisté za posledních 24 hodin stáhli z donbaské fronty pět dělostřeleckých divizí, jednu samostatnou baterii a víc než stovku velkorážných děl. Agentuře DAN to řekl mluvčí doněckého ministerstva obrany Eduard Basurin. V odsunu prý budou pokračovat, ve středu má být staženo z fronty dalších pět divizí s těžkou výzbrojí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Přesun separatistů v Doněcku

Článek

Vyvedení těžkých zbraní z linie fronty podle Basurina přihlíželi kontroloři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Společného střediska pro kontrolu a koordinaci, jehož členy jsou i vysocí důstojníci ruské a ukrajinské armády. Mluvčí OBSE ale v Doněcku odmítl Basurinovu informaci potvrdit s tím, že teprve očekává hlášení svých komisařů z terénu.

Povstalecký mluvčí obvinil ukrajinskou armádu, že na rozdíl od separatistů ustanovení minských mírových dohod o stažení těžkých zbraní nedodržuje. Kyjev opakovaně tvrdí, že zbraně z fronty odsune v okamžiku, kdy ustane ostřelování armádních pozic a klid bude trvat dva dny.

Útoky vzbouřenců na pobřežní vesnice okolo přístavu město Mariupol ale trvají. Potvrdili to sami povstalci. Velitel vzbouřeneckého praporu Varjag Alexandr Maťušin povstaleckému serveru Novorossija řekl, že separatistům se podařilo obsadit obce Pyščevyk a Pavlopil, které leží asi 30 kilometrů severovýchodně od Mariupolu.

„Bojovníci novoruské armády doufají, že Mariupol bude brzy osvobozen,” řekl Maťušin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám