Hlavní obsah

Prudký výpadek ruských turistů v Česku nahradili Němci

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku protiruských sankcí EU a zejména prudkého oslabení rublu ubylo loni v ubytovacích zařízeních v České republice 13,4 procenta hostů z Ruska. Tento výpadek však nahradil zejména příliv německých turistů. „Celkově tak loni ubytovací zařízení v Česku přijala o 1,5 procenta zahraničních turistů více než v roce 2013,“ oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco Němců se v tuzemských hotelech a penziónech loni ubytovalo 1,56 miliónu (vzestup o 5,1 procenta), Rusů jen 695 338. Úbytek ruských turistů se přitom v průběhu loňského roku stupňoval a ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl meziročně již 26,3 procenta. Naopak slovenských turistů loni v ČR pobývalo o 9,7 procenta více (plus 44 tisíc). Polských hostů přibylo o 6,4 procenta, tedy o 27 tisíc. Číňanů se v ČR ubytovalo o 21,6 % a turistů z Jižní Koreje o 21,9 % více než předloni.

„Zatímco počet ubytovaných hostů se loni zvýšil o už zmíněných 1,5 procenta, celkový počet přenocování klesl o 0,4 procenta,“ sdělil ČSÚ. Regionálně nejvíce vzrostl počet ubytovaných hostů v Jihomoravském kraji (o 5,9 %), v Praze (o 3,7 %) a v Jihočeském kraji (o 2,9 %). Nejvíce turistů meziročně ubylo na Liberecku (o 4,6 %). V celkovém počtu přenocování byl z regionů nejvyšší nárůst zaznamenán v Jihomoravském kraji (o 6,3 %). V šesti ze čtrnácti krajů hosté meziročně strávili více nocí než v roce 2013.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdaleka největší zájem je o Prahu

Zdaleka nejnavštěvovanějším místem ČR i nadále zůstává Praha, v jejíchž hotelech, penziónech a kempech se loni ubytovalo 6,12 miliónu turistů. Na druhém místě byl Jihomoravský kraj, do nějž zavítalo 1,5 miliónu turistů.

Cestovní ruch je významnou součástí ekonomiky, vždyť například v roce 2013 utratili zahraniční návštěvníci v ČR celkem 180 miliard korun. Provozovatelům ubytovacích zařízení se tedy rozhodně vyplatí nadále pracovat i na kultuře chování svých zaměstnanců k hostům.

„Měli by rozšiřovat a zkvalitňovat služby, věnovat pozornost online marketingu a komunikaci,“ zdůrazňuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám