Hlavní obsah

Produkce masa v Česku poprvé po jedenácti letech stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Produkce masa v Česku po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451 186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Od dubna se rozšíří značení původu masa v obchodech.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Chov prasat

Článek

Produkce masa se loni snížila jen v prvním čtvrtletí, v dalších třech kvartálech už rostla. Ve čtvrtém čtvrtletí se výroba masa zvýšila o 1,2 procenta na 115 244 tun, uvedli statistici.

Produkce vepřového, která obnáší více než polovinu celkové výroby masa v ČR, se loni zvýšila o 0,7 procenta na 235 991 tun. U hovězího a telecího byl nárůst o 1,1 procenta, u drůbežího o 0,8 procenta a v případě jehněčího o 15,1 procenta.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 1,3 procenta a prohloubil se schodek zahraničního obchodu s vepřovým. Zahraniční obchod s živými prasaty za období od prosince 2013 do loňského listopadu byl ale v přebytku.

Od dubna se rozšíří značení původu masa

U drůbežího i hovězího stejně jako u vepřového převažoval dovoz nad vývozem. Vepřové maso pocházelo loni hlavně z Německa, Španělska a Polska, drůbeží z Polska, Brazílie a Maďarska a hovězí maso se nejčastěji dováželo z Polska, Nizozemska a Německa.

Od letošního dubna se rozšíří značení původu masa v obchodech. Podobným způsobem, jako se nyní značí hovězí, by se podle nového nařízení Bruselu mělo označovat vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Zákazník se z balení dozví, odkud zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám