Hlavní obsah

Jsou ceny hypoték na dně? To už si nikdo říct netroufá

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzít si hypotéku je nyní nejvýhodnější, sazby jsou tak nízko, že brzo začnou růst, opakovali v posledních dvou až třech letech mluvčí bank i ekonomičtí analytici. S výjimkou několika měsíců v roce 2013 ale úrokové sazby hypoték stále klesají. Svého dna úroky nejspíše ještě nedosáhly. Je možné, že kvůli silné bankovní konkurenci mohou hypotéky ještě zlevnit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

V prosinci klesla průměrná úroková sazba hypoték v Česku na úroveň 2,37 procenta. V roce 2009 si lidé brali hypotéky za téměř šest procent, v roce 2013 byly úroky v průměru nad třemi procenty, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

„Pokud se potvrdí prognózy konce recese, během dalšího roku sazby mírně, ale setrvale porostou. Odhadujeme, že za rok budou nejméně o půl procentního bodu vyšší než dnes," tvrdil například v říjnu 2013 Investičnímu webu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně tehdy mluvili i ekonomičtí analytici. „Domácí hypotéční sazby jsou v současnosti na minimu a v budoucnu se budou už jen zvedat," uváděl ve stejném článku tehdy hlavní ekonom J Banky Petr Sklenář.

Ekonomika sice růst začala, ale kvůli nízké inflaci a konkurenční přetahované o klienty sazby dál klesly, vysvětlují bankéři.

Lidé mají na výběr z mnoha větších či menších bank a ze všech stran jsou zahrnuti množstvím nabídek
mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková

„Na českou ekonomiku stále působí deflační tlaky a s tím spojené prostředí nízkých úrokových sazeb. Termín prvního zvedání úrokových sazeb ze strany ČNB se tak neustále odkládá a rozhodně není otázkou nejbližších čtvrtletí, v tuto chvíli se spíše mluví o druhé polovině roku 2016. Tento vliv extrémně nízkých úrokových sazeb navíc posiluje silná konkurence mezi bankami,” řekl Kofroň Novinkám.

Levné jako v Rakousku

„Očekáváme, že v letošním roce k žádným výrazným změnám úrokových sazeb nedojde, hypotéky budou i nadále velmi výhodné a nepředpokládáme, že by sazby měly v letošním roce růst. Tlak na ještě nižší cenu může vyvolat právě silná konkurence v kombinaci s různými marketingovými akcemi bank, ve kterých budou hypotéky dále různě zvýhodňovat,” dodal mluvčí Raiffeisenbank.

Úroky hypoték se podle něj v Česku pohybují na podobné úrovni jako v Rakousku, kde sídlí mateřská skupina, tedy kolem 2,4 procenta.

„Prvním důležitým faktorem pro pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů je vysoce konkurenční prostředí, které vládne v bankovním sektoru. Lidé mají na výběr z mnoha větších či menších bank a ze všech stran jsou zahrnuti množstvím nabídek, ze kterých si mohou vybírat,” řekla Novinkám Marie Mocková, tisková mluvčí Hypoteční banky, největšího poskytovatele úvěrů na bydlení v Česku.

Vliv na ceny služeb má podle ní i zvyšující se finanční gramotnost obyvatel. Lidé víc zjišťují podrobnosti, ptají se na podmínky a volí pečlivěji a uvážlivěji, než tomu bylo dříve.

”Asi nejdůležitějším hybatelem je vždy současná ekonomická situace. Na prognózy jsme se naučili být opatrní, nicméně se dá předpokládat, že pokud potrvají důsledky loňské intervence ČNB, úrokové sazby se výrazněji nezmění. Očekáváme, že letos budou sazby spíše stagnovat,” dodává.

Marketingový trik to nebyl

Kdo si před třemi lety bral hypotéku na základě informací, že úrokové sazby porostou, může nyní litovat, dnes by ji sjednal výhodněji. Někteří lidé se proto snaží dohodnout refinancování.

Expert na bankovnictví Patrik Nacher ze serveru Bankovnipoplatky.com si nemyslí, že by tehdejší prohlášení o úrokových sazbách na dně byly trikem, jak podpořit prodej hypoték.

„V kontextu úrokových sazeb devadesátých let a začátku 21. století jsou v ČR úrokové sazby velmi nízké. Ekonomové a bankéři proto objektivně nemohli čekat, že to může jít takhle dolů, i když třeba ve Švýcarsku spadly sazby u hypoték nad jedno procento. Za obchodní strategii nebo kalkul bych to nepovažoval,“ řekl Novinkám Nacher.

Připouští ale, že když úrokové sazby klesají, tak to rozvíjí fantazii, jak této situace marketingově využít. „Z mého pohledu je smysluplná hypotéka rozumná investice, rozhodně lepší, než si brát spotřebitelské úvěry za 15 procent na novou pračku nebo na vánoční dárky,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Sazby hypoték klesly opět na rekordní minimum

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu dále klesla na 2,44 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum...

Nové byty v Praze zdražily o sedm procent

Ceny v bytů v Praze rostou. Za celý loňský rok vzrostla průměrná cena dostupných bytů o procento na 61 857 korun včetně DPH za čtvereční metr. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám