Hlavní obsah

Odbory prosazují úplné prolomení limitů

Právo, Jiří Vavroň

Největší odborová ústředna – Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) – podporuje a prosazuje úplné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. O tom, zda na severu Čech padnou, či zůstanou zachovány limity těžby, má vláda rozhodnout do konce února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

„Hájíme zájmy zaměstnanců, zachování a rozšíření počtu pracovních míst, rozvoj regionu,“ řekl ve středu předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Zatím se ale v téhle souvislosti na otázku zaměstnanosti příliš nehledí, spíše se prosazují jiné pohledy na tutéž věc,“ poznamenal Středula. Podle něj to ale neznamená, že odbory nechtějí být šetrné k životnímu prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve hře jsou zatím všechny varianty

Na čtvrtek 29. ledna dokonce plánuje Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu demonstraci před ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) na podporu tohoto požadavku. Budeme demonstrovat, varují horníci. Avizují, že nemusí zůstat u jedné protestní akce. Demonstrace by se mohla podle neoficiálních informací opakovat i během březnového sjezdu ČSSD.

Odbory vycházejí z toho, že kvalitní hnědé uhlí česká ekonomika potřebuje, uhlím se zásobují teplárny na severu Čech, toto uhlí zušlechťuje méně hodnotná paliva.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo celkem čtyři varianty toho, jak s těžebními limity naložit. Vedle úplného zachování limitů zavedených v roce 1991 a plného prolomení včetně zbourání Horního Jiřetína a Černic dvě částečná řešení.

Jak řekl minulý týden ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), existují ještě další dvě reálné varianty. Buď budou limity upraveny jen na dole Bílina, nebo na Bílině a částečně na dole Československé armády (ČSA). Tyto návrhy omezují zásahy do krajiny, bourání domů i potřebu stěhovat některé obyvatele dotčených oblastí na jiná místa, Ministr Mládek vládě musí předložit návrhy různých způsobů prolomení limitů v tomto regionu.

Podle odborů ale hrozí, že vládě se na stůl nedostanou všechny návrhy, ale jen zmíněné dva kompromisní. „Hrozí riziko, že by varianta prolomení limitů vypadla,“ uvedl Středula. S tím právě odbory nesouhlasí.

ČMKOS bude prosazovat, aby vláda dostala na stůl všechny čtyři varianty možného prolomení limitů. Tedy od varianty zachování současného stavu limitované těžby po otevření další těžby na všech severočeských dolech.

S tímto požadavkem půjde Středula na páteční jednání pracovního týmu pro hospodářskou politiku na MPO.

„Varianta částečného prolomení limitů by možná otupila protesty ochránců přírody a části obyvatel dotčených oblastí. Není však ekonomicky výhodná, vyšla by dráž. Navíc neodstraňuje hlavní problém. Tím je roky trvající nejistota obyvatel dotčených oblastí, co vlastně bude dál, zda částečné prolomení bude již definitivní,“ upozornil Středula.

Ekologové proti

S plným prolomením limitů nesouhlasí ekologické organizace a představitelé Horního Jiřetína a Litvínova, kterých by se ­případné rozšíření limitů bezprostředně dotklo.

Kvůli těžebním limitům přerušila vláda před Vánoci i projednávání Státní energetické koncepce, která má určit směr, jakým se česká energetika vydá v nadcházejících desetiletích. K tomuto dokumentu se mají ministři vrátit v únoru. Do té doby má ministr Mládek předložit materiál s analýzou možností v otázce těžebních limitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám