Hlavní obsah

Česká koruna je horší než rubl, v novém roce si vede nejhůř na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika to dopracovala na hlavní stranu webu amerického deníku Wall Street Journal. Tentokrát šlo o vyhodnocení, jak si vedou světové měny počátkem roku 2015. A žádná měna na světě si nevedla v prvních 12 dnech roku 2015 hůře než česká koruna. Článek doprovodila fotografie guvernéra ČNB Miroslava Singra.

Foto: repro The Wall Street Journal

Článek ve Wall Street Journal s fotografií guvernéra ČNB Miroslava Singra

Článek

Jen v pondělí dopoledne česká měna oslabila o celé jedno procento vůči euru a celkově už v letošním roce ztratila na euro 2,7 procenta. Jenže to není zas až tak vypovídající, protože euro si počátkem roku nevede také nikterak skvěle.

Porovnání s dolarem je však alarmující. Vůči němu ztratila koruna za necelé dva týdny zhruba 5,4 procenta své hodnoty, uvádí Wall Street Journal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Deník upozorňuje na to, že koruna si tak od začátku roku vede hůře než například na ceny ropy citlivá norská koruna nebo ruský rubl.

K euru se koruna v úterý ráno prodávala za 28,37 Kč/EUR, k dolaru za 23,98 Kč/USD. Na začátku roku přitom byly kurzy 27,53 Kč/EUR, respektive 22,80 Kč/USD.

Úroky se snižovat nebudou 

Wall Street Journal se také zabývá tím, že inflace na konci minulého roku činila meziročně pouze 0,1 procenta, což je daleko pod cílem ČNB, kterým jsou dvě procenta. Nastiňuje, že dalším krokem nemůže být snižování úroků, protože ty už jsou nyní na pouhých pěti setinách procenta.

Jedinou možnou odpovědí se tak zdá být další oslabování měny. Jenže i to už ČNB udělala, když přikovala korunu ke 27 korunám za euro.

Foto: Tomáš Novák, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Česká měna v pondělí spadla na 28,40 koruny za euro, protože trh očekává, že ČNB na svém prvním letošním zasedání 5. února českou měnu ještě více oslabí. [celá zpráva] Člen bankovní rady ČNB však už v pondělí obavy mírnil. Řekl, že centrální banka momentálně nemá důvod upravovat strop kurzu, který stanovila na 27 korun za euro.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory se kurz po výkyvu na 28,40 zklidnil, předpokládá ale, že nad touto hranicí by se měna mohla pohybovat ještě několik týdnů.

Jak Wall Street Journal poznamenává, Česká ekonomika není jediná, která je úzce vázána na tu evropskou. Polský zlotý či maďarský forint oslabují také, jenže na rozdíl od ČNB mají tamější centrální banky ještě prostor pro snižování úroků.

Reklama

Výběr článků

Načítám