Hlavní obsah

Uzené ryby v Globusu a Tesku obsahovaly moc rtuti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila zvýšené množství rtuti v uzených rybách z Itálie, které na tuzemský trh dovezla společnost Losica. Následně je prodávaly obchodní řetězce Tesco a Globus. Informoval o tom v pátek mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Množství rtuti ve výrobcích nepředstavuje akutní nebezpečí, neodpovídá však limitům na zdravotní nezávadnost. Řetězce byly vyzvány k okamžitému stažení zboží.

"Státní veterinární správa provedla šetření ve skladu výše uvedené společnosti, nicméně v době kontroly již byly veškeré výrobky distribuovány do tržní sítě," uvedl Pejchal. Společnost Losica podle něj informovala oba obchodníky o nutnosti okamžitého stažení výrobku z oběhu.

Podle veterinářů jde o výrobky uzený tuňák a uzený marlín - filety Principesca ve stogramovém balení.

Rtuť patří do skupiny takzvaných kumulativních jedů. V závislosti na množství nahromaděného jedu v těle může způsobit zažívací problémy, potíže s ledvinami či neurologické změny. Ve výjimečných případech dochází k trvalému poškození zdraví či úmrtí.

"Množství detekované rtuti v tomto případě nepředstavuje akutní nebezpečí, jedná se však o výrobek, který neodpovídá stanoveným požadavkům na zdravotní nezávadnost," řekl mluvčí. Zakoupené výrobky mohou lidé vrátit zpět prodejci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám