Hlavní obsah

ČEZ klesl zisk o 38 procent, i kvůli počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 38 procent na 19,6 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o devět procent na 147 miliard korun. Mezi hlavní důvody poklesu patří snižování cen elektřiny nebo teplotně nadprůměrný začátek roku a s tím související nižší dodávka tepla, informovala firma.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tepelná elektrárna Mělník skupiny ČEZ

Článek

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v prvních devíti měsících roku meziročně klesl o 15 procent na 54,7 miliardy korun. Za celý letošní rok ČEZ očekává EBITDA ve výši 72 miliard a čistý zisk očištěný 29 miliard korun.

Společnost ale upozorňuje, že tento předpoklad může ovlivnit například vývoj regulatorních a legislativních podmínek energetiky v jihovýchodní Evropě, disponibilita výrobních zdrojů nebo klimatické podmínky v posledním čtvrtletí letošního roku.

Provozní zisk v samotném třetím čtvrtletí podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory mírně předčil očekávání na trhu, když meziročně poklesl „pouze“ o 1,3 procenta z 15 miliard korun ve třetím čtvrtletí 2013.

Odepsali miliardy v Rumunsku

„Na druhé straně, společnost ČEZ zaúčtovala opravnou položku ve výši 3,2 miliardy korun, která se týká především dlouhodobého hmotného majetku větrného parku v Rumunsku. K snížení hodnoty tamních aktiv došlo kvůli nové právní úpravě daně ze staveb v Rumunsku a také s ohledem na propad tržních cen zelených certifikátů,” uvedl Sýkora.

Výroba elektřiny skupiny ČEZ se do konce září meziročně snížila o sedm procent na 46 terawatthodin. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl o pět procent, u plynu dokonce o 13 procent. Prodej tepla pak byl meziročně o 17 procent nižší.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, ve středu po oznámení výsledků klesly o 0,63 procenta na 612 korun za akcii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám