Hlavní obsah

Elektřina od ČEZ zlevní jen těm, kdo podepíšou smlouvu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ti, kdo budou chtít příští rok ušetřit za elektřinu, se budou nejspíše muset uvázat dodavateli několikaletou smlouvou. Ostatní budou za proud platit stejně jako letos. Největší dodavatel elektřiny ČEZ v úterý oznámil plány pro příští rok, ve kterých nabídl 10procentní slevu na silovou elektřinu pro domácnosti, které si zafixují cenu a platbu do konce roku 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Domácnost, která elektřinou vaří, ohřívá vodu a topí, ušetří podle šéfa ČEZ Daniela Beneše ročně asi 2300 korun. Lidé, kteří používají elektřinu k vaření a ohřevu vody, potom 700 korun. Rodina, která elektřinu používá jen k vaření, může ročně uspořit 350 korun.

Těm, kteří tak neučiní, zůstane cena stejná jako nyní. Podobný scénář nabízí odběratelům například Pražská energetika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Oproti letošním cenám nabídneme s programem ČEZ Garant do konce roku 2016 slevu ve výši deseti procent,“ řekl ředitel divize Obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Výhodou pro zákazníky je to, že pokud by cena elektřiny na burze klesala, sníží se i jim. „Jakmile cena klesne, snížíme cenu i našim zákazníkům,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

To je velký rozdíl od starších fixních programů, kde byly ceny fixovány, tedy cena zůstal stejná bez ohledu na to, zda došlo na burze ke zvýšení, ale ani snížení cen elektřiny. Mnoho lidí si totiž před pár lety nechalo ceny zafixovat a potom si stěžovalo, že se jich nové, levnější ceníky, netýkají.

Úspora až tisíce korun

Lidem, kteří si u ČEZ pořídí tarif Garance, slibuje ČEZ úspory ve srovnání se současným nejpoužívanějším tarifem ČEZ Comfort až v řádech tisíců korun ročně.

Cyrani uvedl, že ČEZ za poslední dva roky snížil ceny silové elektřiny o pětinu. „Ceny silové elektřiny jsme za poslední dva roky snížili asi o 20 procent, naši zákazníci ušetřili 2,7 miliardy korun,“ řekl.

Finální ceny pro příští rok oznámí ČEZ stejně jako další dodavatelé až po listopadovém cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Mluvčí úřadu Jiří Chvojka řekl, že z dosavadních analýz ERÚ vyplývá, že by regulované ceny mohly zůstat pro příští rok přibližně stejné, konečné ceny by se mohly velmi mírně snížit.

Ostatní dodavatelé vyčkávají. „Obchodníci vyčkávají, s čím přijde ČEZ, v reakci na to dolaďují své finální produkty,” uvedl v České televizi odborník na energetiku Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Reklama

Související články

ČEZ má zájem o koupi Slovenských elektráren

Energetická společnost ČEZ se zajímá o převzetí dvoutřetinového podílu v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárny (SE), který prodává...

Výběr článků

Načítám