Hlavní obsah

Automobilky Hyundai a Kia nakoupí vlastní akcie za 13,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors se rozhodly uskutečnit zpětný odkup vlastních akcií v celkové hodnotě 670 miliard wonů (13,6 miliardy korun). Podle agentury Reuters chtějí tímto krokem uchlácholit investory rozhořčené vysokou cenou, kterou firmy zaplatily za pozemek pro své nové ústředí.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Logo Hyundai

Článek

Zpětné odkupy snižují množství akcií na trhu, což vytváří podmínky k růstu jejich hodnoty. Cena akcií Hyundai se po ohlášení zpětného odkupu zvýšila téměř o šest procent. Od zveřejnění zprávy o ceně pozemku pro ústředí však stále vykazuje pokles o zhruba pětinu.

Konglomerát Hyundai Motor Group, do kterého obě automobilky patří, v září získal pozemek v soulské luxusní čtvrti Gangnam za deset miliard dolarů (zhruba 222 miliard korun). Firma nabídla v aukci více než trojnásobek odhadní ceny, a porazila tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics.

„Nesmyslná cena”

Částka představuje nejvyšší cenu nabídnutou v aukci za jednotlivý pozemek v Jižní Koreji. Zpráva vyvolala u investorů obavy, že konglomerát zbytečně plýtvá finančními prostředky.

„Nabídnutá cena je nesmyslná. Byl jsem šokován," uvedl v září jeden z investičních manažerů společnosti LS Asset Management.

Hyundai a Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě a působí i v České republice a na Slovensku. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám