Hlavní obsah

České firmy podepsaly v Tatarstánu kontrakty za 2,8 miliardy

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní smlouvy v hodnotě zhruba 100 miliónů eur (2,8 miliardy korun) podepsaly ve čtvrtek v ruském Tatarstánu české firmy. Informoval o tom účastník delegace, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Čeští podnikatelé do Tatarstánu přijeli s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Stavební společnost PSJ podepsala protokol o záměru výstavby třídírny tuhého komunálního odpadu. Zástupci společnosti PBS Velká Bíteš podepsali dohodu s kazaňskou firmou o zkouškách turbovrtulového motoru v zemědělském letounu Farmer 2 s perspektivou sériových dodávek.

Další smlouvy se například týkaly spolupráce v oblasti výroby farmaceutických mastí a gelů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je prvořadým úkolem nás politiků otevírat dveře a umožňovat kontrakty, které přinesou občanům ČR prosperitu a pracovní místa,“ uvedl Hašek.

Inspirace pro státní správu

Delegace se též zúčastnila kulatého podnikatelského stolu, který zorganizovala zdejší Obchodní a průmyslová komora.

„Oslovil mne jednoduchý a přehledný systém elektronizace státní správy, který je vysoce efektivní – šetří čas občanů, znamená vysokou míru kontroly práce politiků i úředníků při správě země či regionu. Vyžádal jsem si podrobnější informace a budu hledat možnosti inspirovat se tímto modelem na úrovni Jihomoravského kraje a jeho organizací a kompetencí,“ uvedl Hašek.

V Kazani budou jednat i rektoři brněnských a kazaňských univerzit.

Tatarstán je jednou z republik Ruské federace, leží na soutoku řek Volhy a Kamy. Jde o jednu z nejvíce ekonomicky rozvinutých republik Ruska. Životní úroveň je zde zhruba čtyřikrát vyšší, než je ruský průměr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám