Hlavní obsah

Ukrajina může být v zimě bez plynu, Moskva žádá finanční záruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajině hrozí v zimě energetická krize, pokud se ve středu nedokáže dohodnout s Ruskem na obnovení dodávek plynu. Moskva přišla s požadavky, aby se za platby zaručila EU, MMF nebo západní banky, píše deník Financial Times.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky plynu na Ukrajinu Rusko zastavilo v červnu kvůli sporům o ceně a konfliktu ukrajinské armády s proruskými separatisty na východě země.

Dohoda o obnovení dodávek měla být uzavřena minulý týden po mnohaměsíčním jednání zprostředkovaném EU. Jenže jednání selhala, jelikož Rusko trvalo na zárukách, že Kyjev bude schopen splácet účty.

Podle eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera je ve středu šance na průlom ve sporu o plyn padesát na padesát.

Ruský ministr energetiky Alexander Novak si na posledním jednání stěžoval na to, že Ukrajina neřekla, kde peníze vezme. „Mělo by to být připraveno pečlivěji. Nedostatek hotovosti si žádá financování,“ prohlásil Novak.

Záruky by podle něj měly poskytnout Mezinárodní měnový fond nebo Evropská investiční banka. Navrhl, že by Evropská komise mohla využít i vlastní rozpočet. „Takové záruky jsme nedostali,“ dodal Novak.

V rozhovoru s novináři připustil také scénář, podle něhož by ruský "zimní" plyn mohla zakoupit některá z evropských plynárenských společností, která ho pak přeprodá Ukrajině.

Na poslední chvíli

Podle diplomatů je středeční jednání poslední šance se dohodnout, jinak bude kvůli chladnému počasí Ukrajina muset začít čerpat z plynových zásobníků, které jsou naplněné jen z poloviny.

„Nečekal jsem, že se dohodnou v srpnu, ale také jsem nečekal, že to bude tak na poslední chvíli,“ řekl FT západní diplomat.

Ve středu by se měla potvrdit dohoda vzniklá na summitu v italském Miláně. Jejím základem je nová cena ruského plynu pro ukrajinské odběratele, která je o sto dolarů nižší, než původně ruský Gazprom žádal. Nová cena je 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Na Ukrajině se v neděli uskutečnily parlamentní volby, které potvrdily evropské směřování země. Zvítězila Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka a hned za ní se umístil prezidentský Blok Petra Porošenka. Nyní probíhají vyjednávání o nové koaliční vládě. [celá zpráva]

Evropská unie se v úterý rozhodla zachovat sankce proti Rusku za jeho účast v konfliktu na Ukrajině. Ke zmírnění nebo zrušení restrikcí není žádný důvod. Vyplývá to ze setkání velvyslanců 28 členských zemí, kteří o dopadech sankcí a vývoji situace na východě Ukrajiny jednali. S odvoláním na několik nejmenovaných diplomatických zdrojů v Bruselu o tom informovala agentura AFP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám