Hlavní obsah

Děti Země napadly opravu dalšího úseku D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologické sdružení Děti Země napadlo stavební povolení k dalšímu modernizovanému úseku dálnice D1. Jde o stavbu mezi Psáři a Souticemi, řekl ve středu předseda sdružení Miroslav Patrik. Kvůli námitkám sdružení mají opravy několika úseků dálnice zpoždění.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pracovníci stavební firmy začali 14. října s odstraňováním provizorních betonových svodidel na rekonstruovaném úseku dálnice D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem ve směru na Prahu.

Článek

Děti Země už začátkem letošního roku podaly rozklad proti dvojici staveb mezi Měřínem a Velkým Meziříčím a mezi Hvězdonicemi a Ostředkem.

Tyto úseky se podle harmonogramu měly modernizovat už letos. Kvůli stížnosti sdružení, že při jejich povolení nebyly dostatečně vypořádány dopady stavby na životní prostředí, byly stavební práce odloženy na příští rok. Podobné argumenty uvedlo hnutí i v případě nejnovějšího úseku z Psářů do Soutic.

"Hlavní důvody zůstávají. Absence stanoviska o hodnocení vlivu na životní prostředí, absence územního rozhodnutí. Zároveň nám není jasné, zdali použitá metoda oprav byla zvolena optimálně a transparentně za účasti odborníků, nebo zvítězil lobbismus," uvedl Patrik.

Radí, i jak stavět

Děti Země se v minulosti přiklonily k lacinější, ale méně trvanlivé opravě dálnice pomocí takzvané fragmentace, kdy by byl současný materiál dálničního tělesa rozbit na malé části a ty pak přetaženy silnou asfaltovou vrstvou. Stát ale zvolil klasičtější formu opravy spočívající v kompletní výměně dosluhujících betonových desek za nový cementobetonový povrch.

Rozklad Dětí Země vůči stavebnímu povolení přípravu nové vlny oprav dálnice výrazně zpozdil. Úřad kvůli požadavku musel opětovně obeslat všechny účastníky řízení.

Reakce všech orgánů už ministerstvo dopravy v současnosti má, řekl mluvčí dopravního resortu Tomáš Neřold s tím, že valná většina z nich neměla výhrady k postupu ministerstva, který ekologové napadli. O samotném rozkladu by měla ministerská komise rozhodnout v listopadu, dodal.

Dálnice deset let přesluhuje

Loni začali na dálnici D1 silničáři opravovat první čtveřici úseků mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Dva úseky budou oproti původnímu plánu dodělávat až po zimní pauze. [celá zpráva]

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Stavba je kvůli ulehčení uzavírek rozdělena na 21 úseků, které se mají modernizovat postupně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám