Hlavní obsah

Brambor se urodilo moc, zemědělcům se teď nevyplatí prodávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úroda brambor v Česku by měla být o čtvrtinu vyšší než vloni, kdy se jich sklidilo necelých 650 tisíc tun. Pěstitelé, kteří budou letos sklízet až do začátku listopadu, očekávají lepší než průměrnou úrodu, tedy odhadem nejméně o 150 tisíc tun proti loňsku víc, řekl předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Cena za kilogram konzumních brambor se zatím pohybuje kolem tří korun, což je o korunu pod náklady a zhruba polovina loňské průměrné ceny.

"To je špatné pro dlouhodobé pěstování brambor u nás," uvedl předseda svazu. Zemědělcům podle něj zatím nezbývá nic jiného než nechat plodiny na skladě a čekat, že na jaře bude lepší cena. "Myslím, že bude. Byl bych rád, kdyby to bylo pět korun a více," řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nadúroda v Evropě

Chlan tvrdí, že brambory se letos urodily v celé Evropě a některé státy, zejména Francie, Polsko, Německo a Nizozemsko, nasázely větší plochy, "takže je jich všude relativně dost".

Ceny kilogramu brambor v obchodech se nyní pohybují nejčastěji mezi šesti a 12 korunami.

České pěstitele brambor podle Chlana ohrožuje příhraniční obchod. "A to myslím, že je špatně i z hlediska daňového, protože většina prodejců neplatí DPH u nás ani v Polsku," řekl.

Polští obchodníci nebo dovozci je prodávají na trzích zejména ve východních Čechách a na severní Moravě. V součtu to podle něj mohou být i desetitisíce tun brambor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám