Hlavní obsah

Důchodce nemusí vracet téměř dvě stě tisíc, které dostal od státu omylem

Senior ze severní Moravy nemusí České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) vrátit 190 700 korun, které mu vyplatila omylem zaviněným úředníky. Správa mu pět let posílala vyšší vdovecký důchod, než měla. Když přišla důchodci od ČSSZ žádost, aby peníze vrátil, obrátil se na ombudsmana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kauza skončila u Nejvyššího správního soudu, který rozhodl ve prospěch seniora, řekla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Případ ombudsmanka Anna Šabatová uzavřela v uplynulých dnech. Senior se obrátil na jejího předchůdce Pavla Varvařovského, který se seniora zastal s tím, že nepochybil a peníze vracet nemá. Nejvyšší správní soud se s argumentací ombudsmana ztotožnil.

Netušil, že vdovecký důchod spočítali špatně

Ze šetření kanceláře ochránce práv vyplynulo, že senior si řádně požádal o vdovecký důchod, a co je důležité, v žádosti popravdě uvedl, že pobírá starobní důchod. Jenže právě to pracovníci ČSSZ přehlédli. Místo 1429 korun měsíčně mu proto přiznali vdovecký důchod 4427 korun měsíčně. Dostal tedy vdovecký důchod ve výši, jako by starobní důchod vůbec nepobíral.

Senior si toho ale nebyl vědomý. Po pěti letech mu přišlo rozhodnutí ČSSZ, aby přeplatek vrátil. "Z jeho strany nešlo ani o takzvanou nevědomou nedbalost. Pokud by šlo alespoň o prokázanou nevědomou nedbalost, částku by musel uhradit," řekla Hrazdílková.

Na to, že senior nepochybil, upozornil ČSSZ již před časem Varvařovský. Argumentoval, že "nevědomou nedbalostí přitom ale není neznalost příslušných ustanovení zákona o důchodovém pojištění o krácení důchodů při jejich souběhu".

ČSSZ se ale s Varvařovského hodnocením neztotožnila. Spor pak skončil u Nejvyššího správní soudu, který před časem zrušil rozhodnutí ČSSZ o tom, že senior je povinen přeplatek vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám