Hlavní obsah

Houbaři jezdí auty, odhazují odpadky a plaší zvěř. Lesy ČR počítají miliónové škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neukáznění houbaři způsobují v českých lesích škody v řádu miliónů korun. Lidé nedodržují zákazy vjezdu do lesů, blokují auty lesní cesty, odhazují odpadky, ničí oplocení mladých stromů a plaší lesní zvěř. Uvedl to v pátek v tiskové zprávě státní podnik Lesy ČR, jemuž patří polovina lesů v zemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Češi jsou národem vášnivých houbařů. Podle Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ČR si loni přinesli z lesů rekordních 33 tisíc tun hub v přepočtu za 5,4 miliardy korun.

Podle zprávy, kterou v červenci schválila vláda, se sběru hub věnují tři čtvrtiny českých domácností. Na jednu z nich loni připadlo v průměru téměř osm kilogramů hub. Stoupá i celková návštěvnost lesů. Každý obyvatel Česka loni v průměru zavítal do lesa 26krát.

Podle technického ředitele LČR Václava Lidického lesníky těší, že lidé stále více chodí relaxovat do lesů. "Na straně druhé však v dané souvislosti evidujeme celou řadu negativních jednání, které les a život v něm ničí nebo ohrožují," uvedl. Je proto podle něj důležité lidem připomínat, že pohyb v lesích má svá jasně daná pravidla, která je nutno respektovat.

Například blokováním lesních cest auty návštěvníci lesa omezují pohyb lesnické techniky, ale také případný vjezd hasičů, policie či záchranářů. "Tím už může být ohrožena bezpečnost ostatních návštěvníků lesa," upozornil mluvčí firmy Zbyněk Boublík.

Likvidace odpadků stojí milióny

Dalším vážným problémem způsobovaným v lesích houbaři jsou odpadky v podobě plastových láhví, obalů od jídla či pytlů s komunálním odpadem. "Likvidace odpadků stojí Lesy ČR značné finanční prostředky dosahující až miliónů korun ročně," řekl mluvčí.

Mnozí houbaři také poškozují oplocení, které má chránit mladé stromy před okusováním přemnoženou zvěří. Škody způsobené zvěří v důsledku toho představují například jen v Jihomoravském kraji ročně 200 až 300 tisíc korun.

"Někteří houbaři se při pohybu v lesích, mnohdy od ranních až do pozdních večerních hodin, chovají velice hlučně a často nechávají, i přes přísný zákaz, volně pobíhat své psy," podotkl Boublík. Stresovaná zvěř pak kvůli nedostatku klidu zůstává ukryta v nepřístupných houštinách, kde působí škody na porostech. Rušením zvěře působí houbaři problémy také myslivcům. Znesnadňují jim totiž lov přemnožené zvěře, což zvyšuje škody na porostech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám