Hlavní obsah

Euro je nejslabší od listopadu kvůli obavám z dopadu sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz eura vůči dolaru ve středu poprvé od loňského listopadu klesl pod hranici 1,34 USD. K poklesu jednotné evropské měny podle analytiků přispívají obavy z negativních dopadů sankcí vůči Rusku na evropskou ekonomiku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Článek

Euro podle agentury Reuters sestoupilo na 1,3395 USD. Dolaru pomáhá i očekávání, že Americká centrální banka (Fed) naznačí, kdy hodlá začít zvyšovat úrokové sazby. Vyšší úroky by podpořily dolar, protože by do USA přilákaly investice.

EU se v úterý dohodla na novém balíku sankcí proti Rusku, které daleko překračují dosavadní rámec postihu Moskvy za podporu východoukrajinských rebelů. Americký prezident Barack Obama poté oznámil, že Spojené státy v koordinaci s EU rozšiřují sankce proti Rusku v energetice, obchodu se zbraněmi a bankovním sektoru. [celá zpráva]

Obavy z dopadu sankcí již podle Financial Times vyjádřily velké evropské firmy jako ropná společnost BP nebo automobilka Renault, znepokojeny jsou i české technologické firmy.

Ruské akcie i přesto rostou

Ruský akciový trh zahájil středeční obchodování i navzdory novým sankcím růstem. Akcie druhé největší ruské banky VTB, která je jedním z terčů sankcí, nicméně oslabovaly.

Indexy ruských akcí RTS a MICEX kolem 8.30 SELČ vykazovaly zhruba jednoprocentní nárůst. Cena akcií banky VTB se nejprve propadla o více než tři procenta, poté však zhruba polovinu ztrát smazala, napsala agentura Reuters.

Ruská centrální banka oznámila, že je připravena domácím bankám zasaženým západními sankcemi pomoci. „V případě potřeby učiníme příslušná opatření na podporu těchto organizací, abychom ochránili zájmy jejich klientů, vkladatelů i věřitelů," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám