Hlavní obsah

Dostavba D11 začíná, klíčový pozemek pořád chybí

Novinky, Tomáš Volf, bck

Po osmileté přestávce začne dostavba dálnice D11, která se začala budovat už v roce 1978. Kdy ale bude konečně hotová, si silniční ředitelství odhadnout netroufá. Nabídku na odkup posledního překážejícího pozemku zašle město Hradec Králové farmářce Štrosové příští týden.

Foto: Právo

Dálnice D11 končí kvůli nevykoupeným pozemkům před Hradcem Králové.

Článek

Stavba dálnice D11 skončila v roce 2006 asi tři kilometry před Hradcem Králové právě kvůli tomu, že se nedařilo vykoupit pozemky farmářek Ludmily Havránkové a Jaroslavy Štrosové. Pozemky, které vlastnila výhradně Havránková, stát již získal. Štrosová v lednu 2012 státu svou polovinu pozemku darovala. Advokát měl ale chybné zmocnění a ministerstvo financí darovací smlouvu nepřijalo.

Na dálnici, která by podle plánů měla z Hradce Králové pokračovat do Polska, ale už město nechtělo dál čekat.

„U paní Štrosové zastupitelstvo schválilo výkup, v současné době je znění smlouvy u právníků. Já myslím, že to příští týden podepíšeme a pošleme paní Štrosové,“ řekl Novinkám primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. O jakou částku jde, prý upřesní, až na radnici smlouvu podepíší. Podle dřívějších informací má jít o 1,7 miliónu korun.[celá zpráva]

Město podle smlouvy koupí od Štrosové ideální polovinu parcely. Druhá polovina pozemku patří Ludmile Havránkové a někteří hradečtí zastupitelé vyjádřili obavy, aby transakci nějakým způsobem nezkomplikovala. Podle informací Novinek se Hradec dohodl se Štrosovou, s Havránkovou ale stále ještě probíhají jednání.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Já mám instrukci se k té věci žádným způsobem nevyjadřovat,“ řekl David Štros, právník a syn Jaroslavy Štrosové, pro Novinky.cz.

Kdy by měla být D11 konečně hotová, si Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) odhadovat netroufá, právě kvůli dosud nedořešené otázce pozemků. „Dokud ten pozemek nemáme, tak to samozřejmě jisté není,“  řekl Novinkám Jan Studecký mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR na otázku, zda má ŘSD při obnovení prací jistotu, že je také dokončí.

Na sporném místě se má stavět na jaře

I když zbývá postavit necelé tři kilometry, musí se zde postavit křižovatky a mosty, což trvá. Podle mluvčího může trvat i několik let. Podle primátora Finka se na sporných pozemcích plánuje pracovat někdy v „dubnu, květnu příštího roku”.

Dostavbu by mohly zdržovat i požadavky archeologů, kteří v oblasti dokončují průzkum. „Pokud mám správné informace, tak archeologické průzkumy mohou probíhat souběžně s pracemi na dálnici,” tvrdí ale hradecký primátor.

S dostavbou D11 do Hradce Králové by se mělo začít v úterý 22. července, řekl počátkem týdne ministr dopravy Antonín Prachař. Za úsek zaplatí stát stavební firmě Eurovia zhruba jednu miliardu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám