Hlavní obsah

Růst stavebnictví se zastavil, průmysl zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební výroba se v květnu meziročně nezměnila. Ještě v dubnu přitom rostla o osm procent. Úřady v květnu vydaly méně stavebních povolení. Začalo se ale stavět 2449 bytů, což bylo o 30 procent více než loni ve stejném období. Vyplývá to z pondělních informací Českého statistického úřadu

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Rozestavěný obchvat Chrudimi

Článek

Dokončeno bylo o 23,2 procenta bytů méně než loni. Bytů v rodinných domech stavebníci dokončili o 4,5 procenta méně, v bytových domech pak téměř o 70 procent méně než loni.

Stavební úřady v květnu vydaly 6832 stavebních povolení, tedy o 6,6 procenta méně než loni v květnu. Vzrostla ale hodnota těchto staveb, a to o 17,9 procenta na 23,5 miliardy korun.

Foto: Jan Kočvara

Růst stavební produkce

Stavební produkce od počátku roku do konce května 2014 klesla ve srovnání se stejným obdobím předkrizového roku 2008 o 28,2 procenta.

Staví se víc bytů

U zahájených bytů, kterých je proti loňsku téměř o třetinu více, je patrný raketový květnový nárůst bytů v bytových domech. Těch se proti loňskému květnu začal stavět dvojnásobek, přesně o 111 procent více. Na druhou stranu ale o 1,6 procenta méně bytů se staví v rodinných domech.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v květnu 2014 meziročně snížil o procento a průměrná hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o půl procenta na 28 844 korun, uvedli statistici.

Průmyslová výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta po dubnovém růstu 7,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek od loňského května stoupla o 8,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám