Hlavní obsah

Stát by měl investovat do obřích staveb, tvrdí prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by měl v rozpočtu na příští rok výrazně navýšit podíl investic, řekl na čtvrtečním setkání lídrů českého stavebnictví prezident Miloš Zeman. Podpořil i dostavbu Temelína a Dukovan o další bloky či vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka a další ministři se v Praze zúčastnili diskuse o stavu a budoucnosti českého stavebnictví.

Článek

„Za nejdůležitější práci při přípravě státního rozpočtu pokládám výrazné zvýšení podílu investic. To je reálná pomoc stavebnictví místo vykládání, jak stavebnictví milujeme," řekl Zeman s tím, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent.

Vládu naopak pochválil za přípravu dvou důležitých zákonů – o liniových stavbách a zadávání veřejných zakázek. „Prostudoval jsem si základní teze a myslím, že je dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám," tvrdí prezident.

Prostor pro korupci

Zkritizoval ale připravované zvýšení podílu víceprací ze současných 20 na 50 procent. „Otvírá to prostor pro korupci. Tak velké vícepráce jsou oprávněné pouze v mimořádných případech, jako například sesuv na dálnici D8. Padesát procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě," zdůraznil prezident, který naopak souhlasí s odstraněním podmínky zrušit výběrové řízení, do kterého se přihlásí pouze jeden uchazeč.

Podle prezidenta by českému stavebnictví pomohly také obří stavby, jako příklad zmínil dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, jednoho bloku v Dukovanech a také diskutovaný vodní kanál Dunaj–Odra–Labe.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že stát by měl  více investovat do výstavby sociálního bydlení a domů s pečovatelskou službou.

Krize připravila stavebníky o rok tržeb

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50 tisíc lidí.

Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. Zlepšení si stavaři slibují také od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat do velkých infrastrukturních projektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám