Hlavní obsah

Ekonomika světa už letos poroste a zrychlí růst, slibuje šéfka MMF

– Aix-en-Provence (Francie)

Světová ekonomika by měla ve druhém pololetí zesílit růst a příští rok dál zrychlit, i když možná mírněji, než se dosud čekalo. Řekla to v neděli šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová na finanční konferenci v jižní Francii. Podle ní nehrozí, že by Čína, která je druhou největší ekonomikou světa, zažila prudké zpomalení růstu.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

MMF tento měsíc vydá aktualizaci své jarní globální prognózy a podle Lagardeové se budou nové předpovědi lišit od dubnových jen nepatrně. Fond v dubnu odhadl, že růst světové ekonomiky letos zrychlí na 3,6 procenta z loňských tří procent a příští rok dál zesílí na 3,9 procenta.

"Globální aktivita se zrychluje, její dynamika bude ale možná méně silná, než jsme čekali, protože potenciální růst je slabší a investice zůstávají v útlumu," uvedla šéfka MMF podle agentury Reuters. Oživování z posledních krizí je podle ní stále jen mírné a křehké a opatření na podporu poptávky ze strany centrálních bank mají jen omezené dopady.

Státy mohou a musí investovat

Na podporu růstu tak podle Lagardeové musí zasáhnout vlády prostřednictvím investic do infrastruktury, vzdělání a zdravotnictví. "Řada zemí má příležitost obnovit investice, aniž to ohrozí zdraví veřejných financí," řekla šéfka MMF.

Bez konkrétnějších podrobností ale dodala, že ne všechny země si takové kroky mohou s ohledem na stav svých rozpočtů dovolit.

Americká ekonomika po poklesu v prvním čtvrtletí oživuje a měla by v tom podle Lagardeové pokračovat, pokud centrální banka (Fed) zachová postupné tempo omezování svých podpůrných opatření. Z recese se pozvolna vymaňuje eurozóna, kde je podle šéfky MMF důležité, aby vlády pokračovaly v reformách, zejména v dokončování bankovní unie.

Asii a zejména Číně podle Lagardeové nehrozí žádný "brutální útlum". V případě Číny jde podle ní o mírné zpomalení růstu na udržitelnější úroveň 7,0-7,5 procenta.

Hrubý domácí produkt Číny stoupl v prvním letošním čtvrtletí o 7,4 procenta a vykázal nejpomalejší růst za posledních 18 měsíců. Analytici podle ankety Reuters očekávají, že v celém tomto roce růst zpomalí na 7,3 procenta, což by bylo nejméně za 24 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám