Hlavní obsah

Banky jsou odolné, záložny rizikové, zjistil další test ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Banky a pojišťovny působící v České republice by ustály i silnou recesi a deflaci, zjistil zátěžový test České národní banky (ČNB). Tyto finanční ústavy mají dostatečné rezervy. Rizikovější jsou podle centrální banky družstevní záložny.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

„Vývoj v loňském roce potvrdil, že pokud mají banky dostatečné kapitálové a likviditní rezervy, jsou schopny i v období slabé ekonomické aktivity udržet stabilitu a ziskovost,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

ČNB banky testuje s ohledem na nejpravděpodobnější scénář, ale i na ten rizikový. ČNB upozornila, že pro zemi je riziková orientace na dluhopisová portfolia, která jsou závislá na pohybech na dluhopisových trzích. Recese by se mohla obnovit při nepříznivém vývoji v zemích obchodních partnerů z ČR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Segment družstevních záložen podle ČNB zůstává v porovnání s bankami více rizikový. Podíl úvěrů v selhání na celkových úvěrech jim meziročně prudce vzrostl na téměř 23 procent a nepříznivé ukazatele vykazují záložny podle centrální banky i u dalších ukazatelů.

V ČR působí 45 bank a poboček zahraničních bank, 12 družstevních záložen, 51 pojišťoven a poboček zahraničních pojišťoven a deset penzijních společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám