Hlavní obsah

O dluhopisy byl minimální zájem, prodalo se jich za 1,5 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé si objednali v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy za 1,45 miliardy korun, informovalo v pátek ministerstvo financí. Objednávky byly ve srovnání s předchozími emisemi výrazně nižší, důvodem bylo podle odborníků nižší úročení nabízených dluhopisů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a Miroslav Kalousek, který spořicí dluhopisy občanům nabídl poprvé na podzim 2011.

Článek

Loni stát prodal ve dvou emisích spořicí dluhopisy za 38,8 miliardy korun, tedy asi sedmadvacetkrát více. Prodat letos dluhopisů méně byl záměr ministerstva financí, podle kterého si stát může jinde půjčovat výhodněji.

„Našim cílem bylo nabídnout snadný přístup ke státním dluhopisům občanům, kteří preferují nejbezpečnější způsob zhodnocení svých úspor, nikoliv maximalizovat prodaný objem tak, jak se to dělo v minulých letech“, uvedl ministr financí Andrej Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud bychom emisní podmínky neracionalizovali, museli bychom ještě více omezit emise ostatních státních dluhopisů, což by se státu prodražilo,“ dodal.

Největší zájem měli lidé o pětiletý reinvestiční dluhopis, na který přišlo zhruba 77 procent objednávek a proti-inflační dluhopis (cca 19 procent objednávek).  Dluhopisy budou vydány a připsány na majetkové účty upisovatelů ve čtvrtek 12. června 2014.

Méně výhodné než minule

V letech 2012 a 2013 byl podle Davida Kufy ze společnosti Conseq vyplácený výnos oproti standardním dluhopisům obchodovaným mezi velkými investory více než trojnásobně vyšší.

Letos výnos ministerstvo snížilo na dvojnásobek a vzhledem k podmínkám na trhu s rekordně nízkými úrokovými sazbami a výnosy státních dluhopisů vynese držba nyní vydávaného pětiletého spořícího státního dluhopisu podle něj přibližně 1,8 procenta ročně. „To sice stále poráží většinu spořicích účtů, klient se ale za to musí vzdát možnosti nakládat se svými prostředky po celých pět let," řekl Kufa.

Přes šest procent z celkového počtu evidovaných objednávek spořicích státních dluhopisů bylo podáno prostřednictvím internetu. V loňském roce, kdy se přímý elektronický kanál testoval, se jich touto cestou podalo 0,4 procenta. Počet držitelů spořicích státních dluhopisů vzrostl na téměř 100 tisíc, upřesnilo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám