Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil s přebytkem 16,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod ČR skončil v dubnu přebytkem 16,5 miliardy korun, což představovalo meziroční přírůstek 1,5 miliardy korun. Příznivý vliv mělo především meziroční snížení deficitu minerálních paliv a růst přebytku bilance průmyslového spotřebního zboží, strojů a dopravních prostředků a nápojů a tabáku. Uvedl to v pátek Český statistický úřad.

Článek

Deficit minerálních paliv klesl o 0,7 miliardy korun. Přebytek bilance průmyslového spotřebního zboží rostl o 0,6 miliardy korun, přebytek bilance strojů a dopravních prostředků a nápojů a tabáku pak o půl miliardy korun. Naopak nepříznivě celkové saldo ovlivnilo snížení aktiva bilance polotovarů a materiálů o 0,8 miliardy korun.

Metodika národního pojetí reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, ne pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí. Dříve ČSÚ používal přeshraniční metodu, nová metodika výpočtu podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila v dubnu přebytkem 53,1 miliardy korun a byla tak meziročně o 5,7 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o čtyři miliardy na 35,6 miliardy Kč.

Celkově rostl především vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a výpočetní techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám