Hlavní obsah

ČNB: Intervence proti koruně nemusí skončit

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Volf

Devizové intervence nemusí skončit na začátku příštího roku, jak Česká národní banka (ČNB) původně plánovala. S odkazem na názor bankovní rady to na tiskové konferenci ve středu řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Banka současně zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer.

Článek

Vzhledem k stále nízké inflaci ČNB uvažuje o tom, že proti původnímu plánu prodlouží intervence s cílem oslabovat korunu a držet kurz poblíž 27 korun za euro.

„Bankovní rada se shodla, že se zvyšuje pravděpodobnost prodloužení kurzového závazku,” řekl Singer. Původně banka počítala s tím, že intervence ukončí začátkem roku 2015. Někteří analytici nevylučují pokračování intervencí až do roku 2016. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli slabší koruně platí Češi za dovolené a zboží z dovozu více.

Hlavním důvodem intervencí jsou obavy ČNB z poklesu cen (deflace), která by ohrozila ekonomický růst.

„Bez intervencí by byla inflace již na počátku roku záporná,” uvedl guvernér. V letošním roce očekává ČNB inflaci 0,8 procenta, v roce 2015 ale poměrně výrazný nárůst na 2,2 procenta mimo jiné v souvislosti s růstem cen potravin na světových trzích, dodal Singer. V roce 2016 by měla inflace klesnout a pohybovat se kolem inflačního cíle dvou procent.

Rychlejší oživení

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

„Oživení ekonomiky nabralo obrátky, které ČNB nečekala, což je patrné na zvýšení odhadů HDP pro letošní i příští rok. Nicméně inflace zůstává stále minimální. Z toho ČNB vyvozuje závěr, že recese ekonomiky byla horší, než se dosud předpokládalo, a zanechala za sebou větší mezeru výstupu, tedy nevyužitých kapacit v ekonomice. Při hlubší mezeře výstupu bude muset oživení ekonomiky trvat déle, než začne působit na ceny,” řekl Novinkám hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

„Pokud se vývoj ekonomiky výrazněji neodchýlí od poslední prognózy ČNB, mělo by k uvolnění kurzových stavidel dojít někdy v 1. čtvrtletí příštího roku,” odhaduje Marek.

Odlišný názor má ale ekonom Raiffeisenbank Václav Franče.

„Klíčová je předpověď inflace. ČNB na jednu stranu předpokládá svižný růst, ale na druhou stranu předpokládá utlumenou inflaci. To je podle nás nekonzistentní. Čekáme, že se inflace zvýší na dvě procenta již koncem tohoto roku a tehdy by ČNB měla podle nás pozvolna opustit režim kontroly kurzu.”

Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny Jan Bureš vidí ukončení intervencí v polovině roku 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám