Hlavní obsah

Slovensko zatím Ukrajině plyn nepošle

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na úterním jednání nedohodli na způsobu dodávek zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu. Jednání o podpisu příslušného memoranda budou pokračovat. Televize TA3 dokonce uvedla, že k uzavření dohody je údajně blízko.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednání se uskutečnilo ve Veľkých Kapušanech na východě Slovenska. Slovenskou delegaci vedl ministr hospodářství Tomáš Malatinský, v čele ukrajinské delegace byl ministr energetiky a uhelného průmyslu Jurij Prodan.

Dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku, s nímž je Ukrajina poslední týdny v ostrém politickém sporu.

Slovenská strana prosazuje alternativu dodávek přes nevyužívaný plynovod ve Vojanech, který pokračuje až do Užhorodu. Ukrajinský ministr by přivítal reverzní dodávky plynu přes plynovod ve Veľkých Kapušanech.

Přes tento plynovod je dodávaný zemní plyn do zemí Evropské unie. Je údajně využitý jen na 50 procent a jeho zbývající kapacita by mohla pomoci Ukrajině dodávkami plynu tzv. reverzním tokem.

Smlouvy se musí prověřit

Slovenské řešení je technicky náročnější, ale právně průchodnější. To potvrdil i zástupce Evropské komise, který byl jednání přítomen.

Následovat bude důkladná analýza smluv o tranzitu plynu s ruským Gazpromem. Jejich porušení by mohlo mít negativní dopady nejen pro Slovensko, ale i pro další západní země.

Prodan opětovně potvrdil, že ceny plynu, které požaduje Ruská federace, jsou pro Ukrajinu příliš vysoké, Rusko je nedokáže ekonomicky zdůvodnit, a proto jsou pro Ukrajinu nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám