Hlavní obsah

Sydney bude mít druhé letiště, mluví se o něm déle než půl století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie schválila výstavbu druhého mezinárodního letiště v Sydney. Oznámil to australský premiér Tony Abbott. Největší australské město má v současnosti jediné letiště na východním okraji. O druhém letišti se mluvilo více než 50 let, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadají eskalátory na původním letišti. Sydney Airport je jedno z nejdéle nepřetržitě fungujících letišť na naší planetě.

Článek

Současné Sydney Airport je jedno z nejdéle nepřetržitě fungujících letišť na světě. Projektové práce nového letiště začnou podle premiéra okamžitě. Zahájení stavebních prací Abbott předpokládá v roce 2016.

Abbott, který se úřadu předsedy vlády ujal na konci loňského roku, se zaměřuje na infrastrukturu, od které si slibuje, že zmírní dopad utichajícího boomu investic v důlním průmyslu na růst domácí ekonomiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Sydney má zatím jediné letiště

Letiště se bude nacházet na západosydneyském předměstí Badgerys Creek, které leží zhruba 50 kilometrů od obchodního centra. Náklady na vybudování letiště se odhadují na 2,4 miliardy dolarů (zhruba 44,8 miliardy korun). Finance na něj půjdou především ze soukromého sektoru.

Desítky tisíc pracovních míst

Vláda si vezme na starost vybudování okolní infrastruktury včetně silnic, citoval premiéra na svém webu list Sydney Morning Herald.

"V podstatě to bude balík infrastruktury pro západní Sydney, dlouhou dobu zpožděný balík..., který zahrnuje také letiště," řekl Abbott.

První letadla by nové letiště mohlo odbavit v polovině 20. let. Jakmile najede na plný provoz, vytvoří prý až 60 000 pracovních míst.

Abbott dal podle zpravodajského serveru BBC zároveň na srozuměnou, že chce letiště bez přerušení nočního provozu. Současné sydneyské mezinárodní letiště Kingsforda Smithe je od města vzdáleno osm kilometrů a funguje se sedmihodinovou noční přestávkou v letovém provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám