Hlavní obsah

Družstevní záložny budou moci půjčovat jen členům

Právo, ČTK, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Družstevní záložny v České republice budou od příštího roku možná moci poskytovat úvěry pouze svým členům. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Foto: Petr Horník, Právo

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík

Článek

Návrh podle něj bude možnou součástí připravované novely upravující hospodaření záložen. Novelu předloženou ministerstvem financí loni parlament před předčasnými volbami nestihl schválit.

„Ukazuje se, že stabilita ve finančním sektoru, konkrétně v družstevních záložnách, nebyla posílena, a proto přicházíme s rozšířením té novely,“ řekl Tomšík. Cílem podle něho má být zvýšení stability družstevních záložen a posílení principu členství. Při členské schůzi by tak měl mít podle návrhu centrální banky každý člen pouze jeden hlas bez ohledu na to, kolik členských vkladů zaplatil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ve chvíli, kdy by byl jeden člen jeden hlas, byl by řídící kontrolní systém stabilnější,“ poznamenal viceguvernér. Podobný systém podle něj funguje v USA, Kanadě, na Novém Zélandě či v Austrálii.

Kampeličky jen do pěti miliard

Prosazení podobného systému ale potřebuje větší politickou shodu. „Je otázka, jestli budeme tlačit na tento princip anebo si řekneme: Pojďme družstevnictví posílit ještě jinak,“ řekl. Variantou, kterou ČNB nabízí, je návrh, aby družstevní záložny mohly půjčovat peníze pouze svým členům.

„Aby opravdu viděly, kdo si bere úvěry, jak to funguje,“ uvedl Tomšík. Novela by měla mimo jiné zabránit opakování situace zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva, které takzvaným bílým koňům poskytovalo stamiliónové úvěry. V současném návrhu zůstala omezení z loňské novely. Podle nich by bilance kampeličky nesměla přesáhnout pět miliard korun a tyto finanční ústavy by navíc oproti bankám měly přispívat dvojnásobnou částkou do Fondu pojištění vkladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám