Hlavní obsah

Pro klienty zkrachovalé kampeličky je připraveno 12 miliard

– Praha

Fond pojištění vkladů začne vyplácet náhrady 13 600 klientům Metropolitního a spořitelního družstva (MSD) 27. ledna. Vyplacená částka bude činit celkem 12 miliard korun.

Článek

Jde o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003. Fond použije k výplatám pobočky České spořitelny.

Náhrady bude vyplácet fond přes pobočkovou síť České spořitelny tři roky, tedy do 27. ledna 2017. Na náhradu mají nárok fyzické i právnické osoby, kteří byli vkladateli k 27. prosinci 2013. Dále mají nárok na výplatu dědicové a jejich právní nástupci. Naopak výplatě nepodléhají členské vklady klientů družstva.

„Upozorňujeme klienty, kteří budou chtít přebírat náhradu vkladů v hotovosti ve výši nad 100 000 korun, aby oznámili svůj záměr na vybrané pobočce České spořitelny minimálně dva pracovní dny předem,“ upozornil fond. Výplaty právnickým osobám je možné učinit pouze bezhotovostně.

Do konkurzu těsně před Vánocemi

Do konkurzu Metropolitní spořitelní družstvo poslal loni 23. prosince na návrh vedení záložny Městský soud v Praze. Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna o necelý týden dřív. Záložna podle ČNB poskytovala úvěry ve výši až stovek miliónů korun k financování nekonkrétních a neověřených podnikatelských záměrů, což poškozovalo zájmy vkladatelů a ohrožovalo stabilitu firmy.

Fond vyplatí vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci, kdy fond obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Fond vyplatí klientům 100 procent jejich vkladů, maximálně však do 2,744 miliónu korun na jednoho vkladatele. Jde o ekvivalent částky 100 000 eur podle kurzu 27,44 Kč/EUR.

Fond pojištění vkladů poskytuje náhrady za pohledávky z vkladů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ve výši 100 procent vkladu, maximálně do 100 000 eur na jednoho klienta v jedné bance. Fond disponuje rezervami zhruba 27,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám