Hlavní obsah

Zahraniční dluh ČR stoupl na 2,215 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční dluh České republiky vzrostl v loňském roce o 262,5 miliardy korun na 2,215 biliónu korun, a představoval tak 57,1 procenta hrubého domácího produktu, informovala v pátek Česká národní banka. K růstu dluhu podle ČNB přispělo především zadlužení bankovního sektoru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stav zahraniční zadluženosti byl v posledním loňském čtvrtletí ovlivněn zejména zvýšením krátkodobých pasiv bank především formou navýšení krátkodobých vkladů přijatých od zahraničních bank. Podíl bankovního sektoru na zahraničním dluhu se zvýšil na 27,2 procenta.

K růstu zahraničního zadlužení podnikového sektoru přispělo vedle zahraničních investic do podnikových dluhopisů čerpání krátkodobých obchodních úvěrů. Zahraniční závazky podnikového sektoru naplňují 44,8 procenta celkové zahraniční zadluženosti.

Zahraniční zadlužení vládního sektoru vzrostlo v důsledku nákupu vládních dluhopisů zahraničními investory a čerpání úvěru od Evropské investiční banky na financování investic do infrastruktury. Zahraniční závazky vládního sektoru tvoří 28 procent celkové zahraniční zadluženosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám