Hlavní obsah

Antimonopolní úřad rozdal za hospodářskou soutěž pokuty za 25 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Antimonopolní úřad loni na základě prvostupňových rozhodnutí o hospodářské soutěži uložil pokuty za 25 miliónů korun. To je podstatně méně v porovnání s rokem 2012, kdy to bylo 190 miliónů korun. Vyplývá to ze statistik Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

Podle specialistky na soutěžní právo Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoenherr je nízká výše pokut a počet správních řízení, které ÚOHS vede, překvapivý.

„ÚOHS trpí buď nedostatkem lidských zdrojů, nebo nedostatkem motivace postihovat protisoutěžní chování,“ řekla Linhartová. Podle ní antimonopolní úřad disponuje dostatečným množstvím podnětů. Podle statistik ÚOHS jich loni obdržel na kartely 122, na zneužití dominantního postavení 124.

Výše sankcí se odvíjí od jednotlivých případů, které se úřadu podaří uzavřít. Loni úřad neuzavřel žádný větší kartelový případ. Větší část uložených pokut se týká německé společnosti REWE Zentralfinanz eG, která provozuje například prodejny Billa. Firma nedodržela závazky z roku 2008, jimiž ÚOHS podmínil fúzi se společností PLUS DISCOUNT, spol. s r. o. Dostala za to pokutu 23,9 miliónu korun.

Loni úřad vydal pouze dvě rozhodnutí, která se týkala kartelových dohod. Zastavil například řízení s distributory pohonných hmot. Firmy jako například OMV, Benzina nebo Shell vyvázly bez pokuty.

Větší kauzy letos

ÚOHS naopak nedokončil žádný případ údajného zneužití dominantního postavení. Větší kauzy chce uzavřít letos, sdělil předseda úřadu Petr Rafaj. Úřad, co se týče dominantního postavení, otevřel jeden nový případ. Týká se společnosti Chaps, která od roku 2001 drží monopol na správu dat jízdních řádů. Úřad také zahájil čtyři nová řízení v zakázaných dohodách.

Pokuty za loňský rok pro hospodářskou soutěž jsou zhruba o 15 miliónů nižší než pokuty týkající se veřejných zakázek. V minulosti býval poměr obrácený. Také nejvyšší sankce za loňský rok se týká veřejných zakázek. ÚOHS nepravomocně uložil Českým drahám pokutu 25 miliónů korun za chyby v tendru na nákup železničních souprav Railjet. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám