Hlavní obsah

Levice z nás dělá démony, je to jako holokaust, odráží americký miliardář kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americkému miliardáři Thomasi Perkinsovi se nelíbí, jak se jedno procento nejbohatších lidí nachází neustále pod palbou kritiky. V dopise pro deník The Wall Street Journal přirovnal tyto útoky k holokaustu, tedy k nacistickému vyvražďování Židů.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jeho obhajoba nicméně nenašla zastání a na sociálních sítích vyvolala značné pozdvižení. Podle pondělního vydání listu The Independent se miliardář svým výtvorem zesměšnil.

Muž, jehož jmění se odhaduje na osm miliard dolarů (160 miliard korun) a o kterém média nedávno informovala, že si pořídil luxusní jachtu pod názvem Maltézský sokol za 150 miliónů dolarů (tři miliardy korun), varoval před levicovou válkou proti bohatým. Upozornil přitom na údajnou paralelu s pronásledováním Židů v nacistickém Německu.

Dvaaosmdesátiletý Perkins zaměřil svou kritiku na list San Francisco Chronicle, u kterého „vnímá příliv nenávisti proti úspěšnému jednomu procentu“ Američanů. Podle něj je to znát v článcích od událostí kolem protestního chudinského hnutí Occupy až po „démonizaci bohatých vloženou prakticky do každého slova“.

„Bohatý idiot“

„Křišťálová noc byla v roce 1930 nepředstavitelná, je následný, ,pokrokový‘ radikalismus nepředstavitelný nyní?“ zeptal se s odkazem na židovský pogrom z roku 1938, při němž bylo zabito 91 osob.

Jeho vyjádření vyvolalo na sociálních sítích i v novinářských kruzích odmítavou kritiku. Část reagujících označila Perkinse za „bohatého idiota“.

Perkins, který se zabývá mimo jiné rizikovými kapitálovými investicemi, odstoupil v roce 2006 z představenstva společnosti Hewlett-Packard po kontroverzích kolem tvrdých metod používaných proti únikům informací do médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám