Hlavní obsah

Český průmysl začíná růst, brněnský koncern ZKL měl tržby 1,5 miliardy

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Českému průmyslu se sice stále nedaří tak, jak by bylo třeba, ale neplatí to plošně. Pro největšího středoevropského výrobce ložisek brněnský strojírenský koncern ZKL byl uplynulý rok úspěšný. Dařilo se mu na tuzemském i zahraničním trhu a dosáhl tržeb téměř 1,5 miliardy korun. V meziročním srovnání je to růst o tři až pět procent.

Foto: ZKL

Strojírenský koncern ZKL je největším středoevropským výrobcem ložisek.

Článek

„Ačkoli byly naše plány optimističtější, jsme s výsledkem spokojeni. Pokles proti původním odhadům způsobily naše obchodní aktivity v asijském teritoriu,“ konstatoval generální ředitel ZKL Jiří Prášil.

„Prodeje uskutečněné v Číně činí asi 6,5 miliónu dolarů. Tato částka znamenala meziroční nárůst tržeb o jednu polovinu, nedosáhla však předpokládaného vývoje. Nepodařilo se dosáhnout prodejů v Indii kvůli problémům s indickou ekonomikou,“ vysvětlil Prášil.

Zvětší se nabídka

Obchodní úspěchy nepřišly samy od sebe, portfolio výrobků ZKL narostlo například minulý rok o 150 nových ložisek, zvýšila se i produktivita práce díky novým technologiím a informačnímu systému. Firma chystá i nezanedbatelné investice.

„Máme vypracovaný projekt výroby 60 nových typorozměrů válečkových ložisek v závodě v Klášterci nad Ohří. Našim cílem je vyplnění mezery na trhu, tato ložiska se totiž už v Evropě téměř nevyrábí. Investice představuje zhruba 145 miliónů korun a je kompletně finančně zajištěna,“ uvedl Prášil.

Zvětšení portfolia by mělo přivést další zákazníky a vytvořit nová pracovní místa v oblasti vysoce postižené nezaměstnaností. V roce 2015 chystá ZKL velkou investici v brněnském závodě v podobě modernizace technologií a přestavby jedné z výrobních hal. Letos chce management zvednout tržby až o 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám