Hlavní obsah

Z Pražské plynárenské odchází vedení

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská plynárenská (PPas), v níž kupuje 49procentní podíl E.ONu hlavní město, přišla o své vedení. Poslední den loňského roku rezignovali dlouholetý generální ředitel Milan Fafejta, finanční ředitel Jiří Hamšík a obchodní ředitel Josef Hais.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informaci Práva potvrdil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek s tím, že všichni by měli odejít k poslednímu lednu 2014, a to dohodou. Důvody, proč ředitelé složili funkce, neupřesnil. „Zatím to nekomentovali,“ řekl Právu Vránek. Fafejta zatím zůstává členem představenstva.

Podíl E.ONu v PPas podle prosincového rozhodnutí městských zastupitelů za 2,1 miliardy koupila Pražská plynárenská Holding, aby hlavní město získalo majoritu ve skupině Pražská plynárenská. Podle Vránka obě strany podepsaly smlouvy 31. prosince 2013.

Pražská plynárenská Holding v úterý v dopoledních hodinách podepsala smlouvu o odkupu akcií, které držel E.ON v Pražské plynárenské. „Následně já jsem ve večerních hodinách podepsal s E.ON smlouvu o koupi majority v Pražské plynárenské Holding,“ uvedl podle ČTK první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Čtyři zájemci o strategické partnerství

Postup už před Vánocemi potvrdila valná hromada holdingu, přičemž zdroje na transakci hodlá poskytnout město ze svého rozpočtu. Praha uplatnila předkupní právo z akcionářské smlouvy s E.ONem. Vedení města zároveň intenzívně vybírá strategického partnera, který by vstoupil do Pražské plynárenské Holding a ovládl by zde obchod. Praha bude spravovat distribuci.

Usilují o to podle dosavadních informací čtyři zájemci. Jde o německý koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), hlavního akcionáře Pražské energetiky. Zájem projevil také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v ČR, jehož akcionáři jsou J, PPF a Daniel Křetínský. Třetím zájemcem, s nímž Praha vyjednává, je investiční skupina KKCG Karla Komárka. Ozval se i ČEZ.

Původně chtělo vedení města koupit 100 procent akcií a ovládnout stoprocentně skupinu Pražská plynárenská. E.ON v ní získal významný podíl v roce 2006 na základě dohody s RWE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám