Hlavní obsah

Kellnerova ruská banka HCFB hlásí čtvrtinový propad zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské bance Home Credit & Finance Bank (HCFB), náležející do impéria českého finančníka Petra Kellnera, spadl od ledna do září čistý zisk o téměř 23 procent na 9,4 miliardy rublů (zhruba 5,7 miliardy korun). Důvodem poklesu je podle banky zejména vývoj na ruském trhu, konkrétně zhoršující se kvalita aktiv.

Článek

Bance, která v Rusku patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů, se podařilo zvýšit provozní příjem, který stoupl o téměř 64 procent na 67,5 miliardy rublů.

Administrativní náklady a náklady na provoz ale vzrostly o více než polovinu na 20 miliard rublů. Bance oproti loňsku vzrostl počet zaměstnanců o zhruba 34 procent, zejména díky tomu, že se rozšiřuje síť poboček.

Objem vkladů a peněz na běžných účtech se od začátku roku do 30. září zvýšil o více než 44 procent na 251,5 miliardy rublů. Podíl včas nesplacených půjček z celkového objemu úvěrů ale vzrostl o více než polovinu, a to na 9,9 procenta.

Člen vedení banky Ivan Svítek připustil, že na trhu jsou složité podmínky. „Trh se mění: bankovnictví pro drobnou klientelu se v Rusku stává vyspělejší a zpřísnění standardů pro poskytování úvěrů vede ke zvýšení konkurence v segmentu vysoce kvalitních zákazníků,“ poznamenal. Banka podle něj upravila svůj obchodní model a nyní se chystá zvýšit podíl na trhu s kreditními kartami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám