Hlavní obsah

Německá ekonomika přibrzdila v růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Hrubý domácí produkt Německa ve třetím kvartále vzrostl v porovnání s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta. Jedná se tak o zpomalení tempa, protože v předešlém kvartále činil růst 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Německá vlajka

Článek

Na růstu ekonomiky se podílela zejména domácí poptávka, naopak zahraniční obchod hospodářský růst zbrzdil. „Pozitivní impulzy ve třetím čtvrtletí přicházely výhradně z Německa,“ informoval úřad. Poukázal například na růst výdajů domácností i státu a na vyšší investice do zařízení a výstavby. Dynamika exportu, který je tradičním motorem německé ekonomiky, však byla podle úřadu nízká.

Evropská komise se tento týden rozhodla přezkoumat vysoké přebytky zahraničního obchodu Německa. Pokud vyšetřování dospěje k závěru, že přebytky způsobují nerovnováhu v evropské ekonomice, a Berlín nepodnikne doporučené kroky k nápravě, může komise Německu vyměřit pokutu ve výši až 0,1 procenta HDP.

Loni ekonomika prudce zpomalila

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí se již hrubý domácí produkt vrátil k růstu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

To česká ekonomika dopadla o poznání hůř. Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu tuzemská ekonomika poklesla mezičtvrtletně o 0,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám