Hlavní obsah

Panenka se zlatými vlasy je nebezpečná, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před panenkou původem z Číny. Hračka totiž obsahuje nadměrné množství esteru kyseliny ftalové (DEHP), sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečná panenka

Článek

Plastová panenka má zlaté vlasy s růžovými prameny, oblečená je ve žlutých nebo oranžových šatech. Součástí balení jsou čtyři motýli a další troje šaty. Panenka s doplňky je balena v kartonové skládačce s plastovým průhledem.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Panenka obsahuje nadměrné množství DEHP. V hlavičce panenky ve žlutých šatech je DEHP v množství 32,6 procenta hmotnosti, v hlavičce panenky v oranžových šatech se jedná dokonce o 33,8 procenta hmotnosti. Tyto hodnoty jednoznačně překračují povolený evropský limit 0,1 procenta hmotnosti.

„Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám