Hlavní obsah

V Turecku otevřeli první podmořský tunel, který spojil Evropu s Asií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

V tureckém Istanbulu se v úterý otevřel železniční tunel pod Bosporskou úžinou, která odděluje Černé a Marmarské moře a je součástí hranice mezi Evropou a Asií.

V Turecku otevřou první podmořský tunel, který spojí Evropu a Asii

 
Článek

V tunelu pod mořským dnem je čtyřkolejná trať spojující dosud oddělené železniční tratě v evropské a asijské části města. Turecká vláda doufá, že trať se stane důležitou tepnou ve spojení západní Evropy s Čínou.

Na stavbě, která přišla celkem na čtyři miliardy dolarů, se kromě Turecka podílelo i Japonsko. Investovalo asi čtvrtinu sumy. Tunel je dlouhý 13,5 kilometru a je stavěn tak, aby vydržel i zemětřesení, která se v oblasti občas vyskytují. Stavělo se osm let.

Tunel leží asi 50 metrů pod mořským dnem, takže je nejhlubším tunelem svého druhu. Je součástí rozsáhlého projektu Marmaray, který zahrnuje i modernizaci stávajících tratí, jež spolu vytvoří 76 kilometrů dlouhou spojnici mezi evropskou a asijskou částí Turecka.

Erdoganův pomník

Kritici tvrdí, že projekt je velikášským dílem premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který dřív býval starostou metropole a libuje si ve velkolepých projektech, jako jsou paralelní kanál s bosporskou úžinou, největší letiště světa či třetí most přes úžinu.

„Není to projekt století, je to projekt několika století,” řekl premiér. Připomněl, že o podmořském spojení se uvažovalo už před více než sto lety, už tehdy se kreslily plány.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tunel spojuje asijskou a evropskou část Istanbulu.

Istanbul leží na březích Bosporského průlivu. Přes úžinu dosud vedou dva mosty, první byl otevřen v roce 1973, druhý v roce 1988. Oba jsou přetížené a tvoří se na nich dopravní zácpy. Vlaky by měly dopravě ulehčit a snížit dopravu ve městě o dvacet procent. Za hodinu by tunelem mohlo projet až 150 000 lidí, jedna cesta vyjde zhruba na dolar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám