Hlavní obsah

Brazílie vymezila v Amazonii chráněné území o velikosti Kypru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilská vláda rozhodla o tom, že téměř 10 000 kilometrů čtverečních v amazonském deštném pralese se stane chráněnou oblastí. Uvedla to agentura AP. Pro připodobnění, jedná se o území rozlohou srovnatelné se středomořským ostrovem Kypr. Ten má rozlohu 9250 kilometrů čtverečních.

Foto: Reuters

Amazonský prales

Článek

Brazilské ministerstvo životního prostředí v pondělí informovalo, že celá oblast se nyní nachází pod jeho ochranou. Důvodem je snaha o zastavení dalšího odlesňování.

Ministerstvo hodlá na tomto rozlehlém území nicméně umožnit udržitelný rozvoj, stejně jako v mnoha jiných částech Amazonie.

V praxi by to znamenalo, že především farmáři budou moci vykonávat takovou činnost, která nezpůsobí poškozování deštného pralesa.

Půjde například o lesnictví spojené s prodejem dřeva nebo využívání moderních zemědělských technik, které zvyšují produkci s využitím méně půdy, a není proto zapotřebí další odlesňování.

Celková rozloha Amazonského pralesa dosahuje 5,5 miliónu kilometrů čtverečních. Více než polovina se rozkládá právě na území Brazílie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám