Hlavní obsah

Praha se dále zadlužuje, na dostavbu metra si půjčí 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s výstavbou prodloužení metra A do Motola vyčerpá Praha další 2,5 miliardy korun z celkem jedenáctimiliardové půjčky, kterou má u Evropské investiční banky (EIB). Metropole si dosud vypůjčila šest miliard korun. Vyplývá to z materiálů schválených radou, příští týden se materiálem začnou zabývat zastupitelé.

Foto: Foto archiv, Právo

Plánovaná stanice metra v Motole

Článek

Praha v minulosti úvěr vyjednala právě kvůli dokončení stavby metra A z Dejvické do Motola, která má vyjít celkem na 22,5 miliardy korun. Důvodem byly potíže s čerpáním evropských dotací. EIB nabídla až 11 miliard korun na dobu 30 let s odkladem splatnosti šest let. Úrok by měl podle dřívějších informací činit zhruba dvě procenta, předčasné splacení by bylo možné po 18 letech.

Šestimiliardovou tranši přijala Praha v červenci loňského roku. Celková zadluženost Prahy tak loni vzrostla na 31,4 miliardy korun. Vedení města původně tvrdilo, že všechny peníze čerpat nebude. Nyní je ale zřejmé, že úvěr využije v plné výši.

Výstavba prodloužení trasy metra A z Dejvické do Motola by měla být dokončena příští rok. Zhruba 7,5 miliardy korun by měla Praha získat z evropských fondů. Metro by mělo odlehčit Vítěznému náměstí a zajistit lepší dopravní obslužnost nemocnice v Motole a sídlišť Červený Vrch a Petřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám