Hlavní obsah

V žebříčku nejvýdělečnějších firem střední a východní Evropy je jich 87 z ČR

Praha

Celkem 87 českých společností se za loňský rok umístilo mezi pěti stovkami firem seřazených podle nejvyšších tržeb v regionu střední a jihovýchodní Evropy. V roce 2011 bylo tuzemských firmem zastoupených v žebříčku 84, ještě o rok dříve pak 80. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který zveřejnila společnost Deloitte.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Škoda Auto vystoupala z českých firem v žebříčku nejvýš.

Článek

Nejlepším českým zástupcem se stal třetím rokem po sobě výrobce automobilů Škoda Auto, za ním se umístil ČEZ a RWE Supply & Trading CZ. První dvacítku firem s nejvyššími tržbami uzavírá Agrofert Holding.

„O vůbec největší překvapení v žebříčku se svým posunem z 32. na 7. místo postarala ukrajinská elektrárenská a důlní společnost DTEK. Český Energetický a průmyslový holding (EPH) díky akvizicím více než zdvojnásobil objem svých aktiv a v tržbách poskočil o 70 míst,“ uvedl Jan Marek, ředitel sekce oceňování a finančního modelování ve společnosti Deloitte.

Podle ukazatele tržní kapitalizace si první pozici drží energetická skupina ČEZ před polskými bankami PKO Bank Polski a Bank Pekao. Celkové tržby českých firem v žebříčku CE TOP 500 se meziročně zvýšily o sedm procent na 128,7 miliardy eur. To odpovídá 18 procentům celkových tržeb všech 500 firem ve výši 728,2 miliardy eur.

Dařilo se finančnímu sektoru

Z pohledu jednotlivých odvětví se opět dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. ČSOB v celkovém žebříčku mezi bankami obhájila druhé místo, Česká spořitelna obsadila čtvrté a Komerční banka šesté místo. Mezi pojišťovnami skončila Česká pojišťovna na třetím místě, Kooperativa pojišťovna na čtvrtém a ČSOB pojišťovna na devátém místě.

V odvětví výroby vede automobilka Škoda Auto, páté místo patří společnosti Agrofert Holding a sedmé místo petrochemické skupině Unipetrol. V žebříčku stavebních firem se na druhém místě umístil Metrostav, na sedmém Skanska a na osmém místě Strabag.

Největší zastoupení v žebříčku tvoří firmy ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (celkem 159 firem), následují firmy ze sektoru energetika a zdroje (150 podniků) a odvětví výroby (128 společností).

Přehled 20 největších společností střední a jihovýchodní Evropy podle tržeb
pořadínázev společnostistát
1.PKN OrlenPolsko
2.MOLMaďarsko
3.Škoda AutoČR
4.MetinvestUkrajina
5.NaftogazUkrajina
6.ČEZČR
7.DTEKUkrajina
8.EnergorynokUkrajina
9.LotosPolsko
10.PGEPolsko
11.RWE Supply & Trading CZČR
12.Jeronimo MartinsPolsko
13.PGNiGPolsko
14.Volkswagen SlovakiaSlovensko
15.KGHMPolsko
16.ORLEN LietuvaLitva
17.TauronPolsko
18.PETROMRumunsko
19.AUDI HungariaMaďarsko
20.Agrofert HoldingČR
Zdroj: Deloitte

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám