Hlavní obsah

Pozor na odličovač plný zárodků bakterie Burkholderia cepacia, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před odličovačem očí bez oleje, zn. essence, původem z Rakouska. Výrobek obsahuje nadlimitní množství zárodků bakterie Burkholderia cepacia, což může uživatelům způsobovat zdravotní potíže, informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečný odličovač na oči.

Článek

Jedná se o tekutý kosmetický přípravek balený v plastové lahvičce se šroubovacím uzávěrem. Na přední straně je nalepena etiketa s uvedením značky výrobku a jeho anglického a německého názvu. Na zadní straně je nalepena etiketa mimo jiné s uvedeným složením výrobku, zemí původu (Austria – Rakousko), čárovým (EAN) kódem a zejména s uvedením šarže (DE.AB.17).

V uvedené šarži (DE.AB.17) se nacházejí zárodky bakterie Burkholderia cepacia výrazně přesahujícím bezpečnostní limity.

„Riziko pro spotřebitele plynoucí z používání výrobku dané šarže se zárodky bakterie Burkholderia cepacia je v případě zdravých jedinců nízké, výrazně se však zvyšuje v případě osob s oslabenou imunitou nebo s chronickým plicním onemocněním, zejména s cystickou fibrózou,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám