Hlavní obsah

Soud zkomplikoval dostavbu jaderné elektrárny Mochovce

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nejvyšší soud Slovenské republiky zrušil povolení na dostavbu jaderné elektrárny Mochovce. Dal tak za pravdu ekologické organizaci Greenpeace, která napadla povolení z roku 2008. Stěžovala si, že ji stát vyloučil z přípravného řízení. Vláda chce ve stavbě pokračovat.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Nejvyšší soud nepovažuje povolení na dostavbu za zákonné. Změnil tak rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který původně žalobu Greenpeace zamítl. Případem se bude znovu zabývat Úřad jaderného dozoru (ÚJD), který původní povolení vydal. Proces schvalování se bude muset zopakovat. Jednání by už měla probíhat za účasti zástupců Greenpeace.

„Rozhodnutím Nejvyššího soudu přišel investor o klíčové povolení nutné k pokračování dostavby bloků jaderné elektrárny Mochovce. V praxi to znamená, že Úřad jaderného dozoru by měl vyzvat společnost Slovenské elektrárny, jako stavebníka, aby okamžitě zastavily stavební práce,“ uvedl ředitel Greenpeace Slovensko Juraj Rizman.

Prace se nezastaví

Slovenské ministerstvo hospodářství ale nehodlá dostavbu přerušit. Mluvčí úřadu Stanislav Jurikovič řekl, že zatímco bude ÚJD řešit další postup, stavební práce se nezastaví. „Jde o významnou investici,” citoval Jurikoviče server aktualne.sk.

Původní stavební povolení na dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce bylo vydané v roce 1986. Začátkem 90. let se práce zastavily. Výstavba byla obnovena v roce 2008 na základě rozhodnutí o změně stavby před dokončením, kterým se změnily podmínky původního stavebního povolení. Právě tento fakt napadla organizace Greenpeace u soudu.

Veřejnost měla být do diskuse o dostavbě Mochovců zapojena také podle Aarhuského výboru působícího při Organizaci spojených národů. Aarhuská úmluva, jejímž signatářem je i Slovensko, garantuje veřejnosti právo účastnit se řízení k povolování staveb, které mají vliv na životní prostředí.

Výstavba jaderné elektrárny Mochovce začala v roce 1985, dva bloky jsou v provozu od 1998 resp. 1999. Další dva bloky měly být uvedeny do provozu v příštích dvou letech. Měly by nahradit výpadek výroby elektrické energie po odstavení jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám