Hlavní obsah

Philip Morris ČR hlásí v pololetí propad zisku o čtvrtinu

– Kutná Hora • Aktualizováno

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR se v pololetí propadl konsolidovaný čistý zisk o 24,6 procenta na 851 miliónů korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně poklesly o 4,1 procenta na šest miliard korun. Nižší odbyt připisuje mimo jiné náročnému ekonomickému prostředí nebo rostoucímu nelegálnímu obchodu s tabákovými výrobky v Česku i na Slovensku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naše výsledky byly navíc ovlivněny pokračujícím růstem v kategorii jemně řezaného tabáku s nižším daňovým zatížením a nižším vývozem do jiných společností v rámci skupiny PMI,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR András Tövisi.

Pokles tržeb byl částečně eliminován příznivým vývojem cen v ČR a na Slovensku a příznivým vývojem měnového kurzu ve výši 74 miliónů korun. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH v porovnání s předchozím rokem snížily o 5,2 procenta.

Pokles umazal vývoj cen a měnového kurzu

Zisk z provozní činnosti firmy se v prvním pololetí v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížil o 23,7 procenta na 1,1 miliardy korun. Tento pokles částečně zmírnil příznivý vývoj cen v České republice a na Slovensku a příznivý vývoj měnového kurzu ve výši 12 miliónů korun. Zisk před zdaněním v prvním pololetí klesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 24,1 procenta na 1,1 miliardy korun.

Celkový trh cigaret v ČR klesl v letošním prvním pololetí v porovnání se stejným obdobím roku 2012 o 3,8 procenta na 9,5 miliardy kusů cigaret. Tržní podíl poklesl o 1,2 procentního bodu v České republice, na Slovensku vzrostl o 1,1 procentního bodu. Objem domácího odbytu se snížil o 8,9 procenta v České republice a 1,6 procenta na Slovensku.

Philip Morris ČR je největším výrobcem tabákových výrobků v České republice. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč celou ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám